10 συμβουλές αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου χρειάζεται αρκετό ψάξιμο μέχρι ο ενδιαφερόμενος να καταλήξει στο μοντέλο που τον ενδιαφέρει. Εκτός από την αναζήτηση που θα κάνει σχετικά με ποιο αυτοκίνητο να αποκτήσει το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του, θα πρέπει να βρει αυτό που θα είναι ατρακάριστο, καλοσυντηρημένο, στα χρήματα που μπορεί να διαθέσει κ.λπ. Οι χιλιάδες αγγελίες αυτοκινήτων που υπάρχουν στο διαδίκτυο κάνουν την αναζήτηση πιο εύκολη, ωστόσο ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και πάντοτε πρέπει να υπάρχει και η γνώμη ενός ειδικού σχετικά με το πόσο «καθαρό» ή «ευκαιρία» είναι το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.  

Διαβάστε ακόμη: Πώς να δεις αν τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου είναι πραγματικά

Παρακάτω παραθέτουμε τα 10 βήματα που θα σας οδηγήσουν στην όσο πιο δυνατόν καλύτερη αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, με τη βοήθεια των ειδικών της Spotawheel:

1. Προσδιόρισε τις ανάγκες σου

Κυκλοφορείς καθημερινά στο κέντρο της πόλης και θέλεις οικονομία και εύκολο πάρκινγκ; Πόσα ταξίδια κάνεις το χρόνο και συνήθως πόσα άτομα μεταφέρεις μαζί σου; Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο diesel, λόγω της μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου; Αν κάνεις πολλά ταξίδια και διανύεις ετησίως πάνω από 20.000 χλμ. τότε ναι, ένα diesel αυτοκίνητο θα σε βολέψει πολύ, διαφορετικά η απόσβεση του έξτρα κόστους αγοράς θα αργήσει και τελικά ίσως να μην αξίζει.

2. Κάνε τη δική σου έρευνα

Πριν καταλήξεις σε κάποιο αυτοκίνητο ζήτα τη συμβουλή των ειδικών, διάβασε στα forums προσωπικές εμπειρίες άλλων ιδιοκτητών και μάθε την άποψη των δημοσιογράφων μετά από δοκιμές και συγκριτικά.

3. Καθόρισε το budget σου

Υπολόγισε το ρεαλιστικό κόστος που μπορείς να «αντέξεις» και πρόσθεσε το κόστος των καυσίμων, των service,  της ασφάλειας, των τελών κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας (αν έχει), καθώς και τις δόσεις αν αποκτηθεί με χρηματοδότηση.

4. Κάνε τον πρώτο έλεγχο μόνος σου

Καλό θα ήταν πριν αναθέσεις σε κάποιον έμπειρο μηχανικό να ελέγξει το μεταχειρισμένο που βρήκες, να αποκτήσεις πρώτα τη δική σου άποψη κάνοντας ένα γρήγορο έλεγχο. Τα σημεία που πρέπει να επικεντρωθείς στο αμάξωμα, εσωτερικό και κινητήρα είναι συγκεκριμένα και φανερώνουν αμέσως αν υπάρχει τρακάρισμα ή κάποια ζημιά (δείτε εδώ αναλυτικά τα σημεία ελέγχου).

5. Ζήτησε το βιβλίο service και ενημερώσου για τη συντήρηση

Το βιβλίο service είναι η απόδειξη ότι ένα αυτοκίνητο έχει συντηρηθεί σωστά (ή και λάθος) και μπορεί να σου δώσει πολλά και ενδιαφέρονται στοιχεία. Κάθε πόσα χιλιόμετρα «έκανε» αλλαγή λαδιών; Δίσκο-πλατό έχει αλλάξει και αν ναι πότε; Πρόσεχε όμως γιατί υπάρχουν και τα πλαστά βιβλία service. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spotmechanic, το 60% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην αγορά δε διαθέτουν βιβλίο service.

Διαβάστε ακόμη: Γυρίζουν τα χιλιόμετρα στα καινούργια αυτοκίνητα και πως;

6. Έλεγχος από ειδικό

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου χωρίς να έχει προηγηθεί τεχνικός έλεγχος, μπορεί και να είναι «η μητέρα» όλων των λαθών. Δεν φτάνει ένας κλασικός έλεγχος με διαγνωστικό μηχάνημα. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να σηκωθεί στον αέρα και να ελεγχθούν ενδελεχώς τόσο τα μηχανικά του μέρη για τυχόν προβλήματα και διαρροές, όσο και η δομή του πλαισίου για πιθανά τρακαρίσματα του παρελθόντος. Στο τέλος, χρειάζεται φυσικά και ένα test drive από κάποιον επαγγελματία. Δες τους ελέγχους που κάνει η Spotawheel στα αυτοκίνητα.

7. Μείνε μακριά από τη σκουριά

Αν κοιτάξεις κάτω από το αυτοκίνητο και δεις σκουριασμένα μέρη, τότε καλύτερα να βρεις κάποιο άλλο. Η σκουριά καταστρέφει τις λαμαρίνες, τα μηχανικά μέρη, τα παρελκόμενα των αναρτήσεων ακόμα και τον «εγκέφαλο» του αυτοκινήτου.

8. Κάνε το σωστό test drive

Κατά τη διάρκεια του test drive μπορείς να εντοπίσεις κρυμμένα προβλήματα που αφορούν τον κινητήρα (όπως π.χ. το να μην έχει γραμμική απόδοση και να «κομπιάζει»), των αναρτήσεων, του κιβωτίου ταχυτήτων, του συμπλέκτη, των φρένων, οπότε έχε τις «κεραίες» σου ανοιχτές.

Διαβάστε ακόμη: Πως καταλαβαίνεις αν έχει αλλαχτεί παρμπρίζ ή κρύσταλλο

9. Συγκράτησε τον ενθουσιασμό σου

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά το να ερωτευτείς ένα αυτοκίνητο πριν καν το αγοράσεις μπορεί να οδηγήσει στην «τύφλωση» και ως εκ τούτου σε μια λανθασμένη επιλογή που στο μέλλον θα μετανιώνεις. Μην κολλάς στις «αγαπημένες μάρκες». Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους και οι κατασκευαστές. Προσπάθησε να μην δείχνεις τον ενθουσιασμό σου. Ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι το κατάλληλο για σένα, αν ο πωλητής καταλάβει πόσο πολύ το θέλεις, θα χάσεις την διαπραγματευτική σου δύναμη (κυρίως με τους εμπόρους).

10. Διεύρυνε τις εναλλακτικές σου

Καλό θα ήταν να μην εστιάζεις την προσοχή σου στην εύρεση ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Προσπάθησε να διευρύνεις τις επιλογές σου και να οδηγήσεις όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορείς για να βρεις το καλύτερο. Αρκεί να έχεις υπομονή… το «κλειδί» δηλαδή, στην επιτυχημένη αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου!

Πηγή: www.spotawheel.gr

Get it on Google Play Download on the App Store