Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)

Η μακροζωία και η γενικότερη σωστή λειτουργία του κινητήρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερης σημασίας είναι και το σωστό ζέσταμά του κατά την εκκίνηση, όταν είναι κρύος.

Γιατί χρειάζεται προθέρμανση ο κινητήρας;

Η προθέρμανση του κινητήρα στο ρελαντί για κάποια λεπτά μέχρι να αρχίσει να ανεβαίνει ο δείκτης θερμοκρασίας ή να σβήσει η αντίστοιχη ένδειξη είναι λανθασμένη κίνηση και μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα. Όταν ο κινητήρας είναι κρύος και εκκινεί, ψεκάζεται περισσότερο καύσιμο για να δημιουργηθεί πιο πλούσιο μείγμα. Η περισσότερη βενζίνη απομακρύνει το λιπαντικό από τους κυλίνδρους και τα πιστόνια, κάτι που συνεπάγεται περισσότερες φθορές. Παράλληλα, επειδή το λιπαντικό είναι κρύο είναι δύσκολο να προστατέψει αποτελεσματικά τον κινητήρα, ενώ όσο περισσότερη βενζίνη ανακατεύεται με το λάδι, τόσο πιο λεπτό γίνεται το φιλμ και ταυτόχρονα επιταχύνεται η οξείδωση του λιπαντικού. Εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ χαμηλή, καλό είναι να περιμένετε 15 με 30 δευτερόλεπτα για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι ρέει, αλλά όχι στο ρελαντί.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να δεις αν έχεις μοτέρ με ιμάντα ή καδένα χρονισμού (+video)

Πως γίνεται το σωστό ζέσταμα του κινητήρα;

Όταν ο κινητήρας είναι κρύος ξεκινήστε να οδηγείτε σε ήπιους ρυθμούς, σε χαμηλές και μεσαίες στροφές και ποτέ μην επιταχύνετε απότομα. Περιμένετε λίγα λεπτά έως ότου ο δείκτης της θερμοκρασίας του κινητήρα φτάσει στη μέση.

Προσοχή χρειάζεται όχι μόνο στην προθέρμανση του κινητήρα αλλά και στο σβήσιμο. Καλό είναι να μην τον σβήσετε αμέσως, ειδικά μετά από πολύωρες και μακρινές αποστάσεις. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει στο ρελαντί για λίγο έτσι ώστε να πέσει η θερμοκρασία του και ειδικά στα τούρμπο μηχανικά σύνολα. Το σωστό ζέσταμα του κινητήρα πρέπει να γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο το χειμώνα.

Διαβάστε ακόμα: Με τι δεν θαμπώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου; (+video)

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο που εξηγεί την σωστή προθέρμανση του κινητήρα:

Get it on Google Play Download on the App Store