Εκκίνηση έκτακτης ανάγκης κινητήρα με καλώδια

Η αποφόρτιση της μπαταρίας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και μπορεί να συμβεί ανα πάσα ώρα και στιγμή, όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται, αν μπαταρία έχει χάσει την ενέργειά της, στο ενδεχόμενο που υπάρχει κάποια ηλεκτρική διαρροή, αν ξεχαστεί αναμμένο κάποιο φως του αυτοκινήτου κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση για να «ζωντανέψει» ξανά ο κινητήρας απαιτείται εκκίνηση ανάγκης με καλώδια, τα οποία πρέπει πάντοτε να υπάρχουν στο αυτοκίνητο. Βασική προϋπόθεση είναι να βρίσκεται διαθέσιμο ένα ακόμη αυτοκίνητο, από την μπαταρία του οποίου θα «αντληθεί» ρεύμα.

Διαβάστε ακόμα: Πως αλλάζει το φίλτρο καμπίνας στα Toyota (+videos)

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε:

– Πρώτα, τοποθετούμε το ένα αυτοκίνητο κοντά στο άλλο, έτσι ώστε οι μπαταρίες να έχουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους για να φτάνουν τα καλώδια στους πόλους.

– Στη συνέχεια, βάζουμε την άκρη του κόκκινου καλωδίου στο θετικό πόλο της «γεμάτης» μπαταρίας και την άλλη άκρη του ίδιου καλωδίου στον θετικό πόλο της άδειας μπαταρίας.

– Κατόπιν, τοποθετούμε τη δαγκάνα του μαύρου καλωδίου στην γείωση του κινητήρα σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή που υπάρχουν στο εγχειρίδιο χρήσης.

– Θέτουμε σε λειτουργία το «βοηθητικό» αυτοκίνητο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα αυτό με την άδεια μπαταρία γυρνώντας το κλειδί στη μίζα. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να πάρει αμέσως εμπρός. Διαφορετικά το πρόβλημα είναι μηχανικής φύσεως.

Διαβάστε εδώ για την συντήρηση και έλεγχο της μπαταρίας αυτοκινήτου

Προσοχή:

α) H αφαίρεση των καλωδίων γίνεται αντίστροφα.

β) Αν μετά την προσπάθεια το αυτοκίνητο δεν πάρει μπροστά, πιθανότατα θα χρειαστεί άμεση αντικατάσταση της μπαταρίας ή στην χειρότερη περίπτωση υπάρχει μηχανικό πρόβλημα (π.χ. χαλασμένη μίζα).

γ) Κατά τη διαδικασία φόρτισης, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή τα άκρα των καλωδίων γιατί θα δημιουργηθούν σπινθιρισμοί.

δ) Για να φορτίσει η μπαταρία, θα πρέπει να λειτουργήσει ο κινητήρας του αυτοκινήτου διανύοντας μερικά χιλιόμετρα και όχι να παραμείνει για ώρα στο ρελαντί. Δεν πρέπει να τον σβήσουμε αμέσως.

Πως παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Διαβάστε εδώ.

Get it on Google Play Download on the App Store