Χειμερινή προετοιμασία του αυτοκινήτου

Ο χειμώνας κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τον οδηγό και το αυτοκίνητο, γι’αυτό πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η βροχή, το κρύο και το χιόνι κάνουν την οδήγηση πιο δύσκολη και επικίνδυνη, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, αλλά και το αυτοκίνητο θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Παρακάτω, σας δίνουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία του αυτοκινήτου κατά την χειμερινή περίοδο για τη δική μας ασφάλεια αλλά και των τριγύρω μας.

Ελαστικά: Τα λάστιχα του αυτοκινήτου επιβάλλεται να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, προκειμένου να «κρατάνε» και στο βρεγμένο οδόστρωμα. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει οι αυλακώσεις του πέλματος να έχουν το κατάλληλο βάθος και το ελαστικό να μην είναι ξεραμένο από την πολυκαιρία ακόμα και αν οπτικά φαίνεται ότι δεν έχει φθαρεί σημαντικά. 

Τσιμούχες αμαξώματος: Η αντικατάσταση ή επιδιόρθωση οποιασδήποτε σκισμένης ή κομμένης τσιμούχας θα πρέπει να έχει γίνει προτού μπει για τα καλά ο χειμώνας. Η εισροή νερού από ένα παράθυρο ή μια πόρτα με χαλασμένη τσιμούχα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από μούχλα μέχρι ηλεκτρικές δυσλειτουργίες. Καλό είναι να ενυδατώνονται δύο φορές τον χρόνο με ειδικά προϊόντα ή απλά με βαζελίνη.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Είναι άκρως απαραίτητες σε όσους μένουν σε ορεινές περιοχές ή πρόκειται να ταξιδέψουν σε κάποιο μέρος όπου υπάρχει χιόνι ή θα χιονίσει. Παράλληλα, καλό είναι να γίνει μια δοκιμή τοποθέτησης και φυσικά να είναι κατάλληλες για τις διαστάσεις των ελαστικών. 

Φώτα ομίχλης: Ελέγξτε αν ανάβουν τα φώτα ομίχλης, τόσο τα εμπρός (αν διαθέτει το αυτοκίνητο) όσο και το πίσω που υπάρχει σε όλα τα οχήματα ανεξαιρέτως. Σε καιρικές συνθήκες όπου επικρατεί ομίχλη ή έντονη βροχόπτωση και χιονόπτωση αν δεν λειτουργεί το πίσω φως ομίχλης, οι οδηγοί που ακολουθούν δεν βλέπουν αν υπάρχει άλλο προπορευόμενο όχημα.

Air condition: Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα για να ξεθαμπώνουν γρήγορα τα παράθυρα. Επίσης, κάντε έναν έλεγχο αν λειτουργούν οι αντιστάσεις στο πίσω παρμπρίζ. Στην αγορά πωλούνται και ειδικά σπρέι που εμποδίζουν το θάμπωμα.

Υαλοκαθαριστήρες: Τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να αντικαθίστανται μια φορά τον χρόνο για να απομακρύνουν αποτελεσματικά το νερό από το παρμπρίζ έτσι ώστε να μη μένουν γραμμές. Αν πάλι υπάρχει πρόβλεψη χιονόπτωσης σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες, διαφορετικά θα κολλήσουν στο παγωμένο και χιονισμένο παρμπρίζ. Γεμίστε από πριν το δοχείο καθαρισμού των παρμπρίζ με αντιψυκτικό υγρό και όχι μόνο με νερό. Μια ξύστρα χιονιού για παράθυρα είναι επίσης πολύ χρήσιμη. Δείτε εδώ πως γίνεται η αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων.  

Καλώδια εκκίνησης ανάγκης: Ένα πολύ συχνό φαινόμενο το χειμώνα είναι να αποφορτίζεται η μπαταρία, ειδικά όταν είναι «αδύναμη» και επικρατεί πολύ κρύο. Για παν ενδεχόμενο ένα σετ καλωδίων εκκίνησης ανάγκης πρέπει να βρίσκεται στο πορτ μπαγκάζ. 

Αποπαγωτικό λιπαντικό κλειδαριών: Σε περιοχές όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παγώσουν οι κλειδαριές. Ένα ειδικό σπρέι λιπαίνει τις κλειδαριές και εκτός από το ότι τις ξεπαγώνει τις προστατεύει από το πάγωμα για αρκετές μέρες. 

Κουβέρτα: Καλό είναι να υπάρχει στο αυτοκίνητο μια κουβέρτα φλις, η οποία έχει μικρό όγκο και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση που έχει μπλοκάρει ένας δρόμος (π.χ. από έντονη χιονόπτωση) και χρειαστεί να μείνετε για πολύ ώρα στο αυτοκίνητο με σβηστή τη μηχανή. Για να μην πιάνει χώρο μπορεί να τοποθετηθεί στο δάπεδο του πορτ μπαγκάζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι κάνουμε αν «ανάψει» ο κινητήρας;
Τι κάνουμε αν «ανάψει» ο κινητήρας;
Μέχρι πόσο λάδι μπορεί να καίει ένας κινητήρας;
Μέχρι πόσο λάδι μπορεί να καίει ένας κινητήρας; …
Τα SOS στη λειτουργία των downsized κινητήρων
Τα SOS στη λειτουργία των downsized κινητήρων
Θέλει προθέρμανση ο κινητήρας το καλοκαίρι;
Θέλει προθέρμανση ο κινητήρας το καλοκαίρι;
Πως μπουκώνει το φίλτρο σωματιδίων βενζίνης GPF;
Πως μπουκώνει το φίλτρο σωματιδίων βενζίνης GPF; …
Τα λάθη που κάνουμε με το air condition
Τα λάθη που κάνουμε με το air condition
Η θαυματουργή βαζελίνη για το αυτοκίνητο
Η θαυματουργή βαζελίνη για το αυτοκίνητο
Οι μαγικές χρήσεις του ξιδιού στο αυτοκίνητο
Οι μαγικές χρήσεις του ξιδιού στο αυτοκίνητο …
Τα σημεία SOS στρωσίματος καινούργιου αυτοκινήτου
Τα σημεία SOS στρωσίματος καινούργιου αυτοκινήτου …
Ήρθε το νέο διαμάντι των plug-in hybrid SUV
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέες εκδόσεις VW ID.3 και ID.4 σε τιμές ντίζελ!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το απόλυτο Τζιπ με 3,5 λτ. κατανάλωση
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο υβριδικό Suzuki Swace. Δείτε τις τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Nissan Qashqai!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Η τιμή του Toyota Yaris Cross στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Toyota RAV4 των 306 PS στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των κορυφαίων 4κίνητων Mercedes EQA
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο Dacia Sandero σε πολύ χαμηλές τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Hyundai Kona Hybrid
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
H εκρηκτική Mustang Mach 1 πάτησε Ελλάδα (+video)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store