Νέα ετικέτα για τα ελαστικά. Δείτε τι αλλάζει

Από τον Μάιο του 2021 αλλάζει η Ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών, η οποία θα προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια στις πολλές πτυχές που σχετίζονται με την απόδοση ενός ελαστικού. Επίσης, οι νέες οδηγίες θα κάνουν εφικτή την διάθεση πληροφοριών με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο διαδίκτυο, καθιστώντας πιο εύκολη στους καταναλωτές και τους επαγγελματίες την επιλογή του σωστού ελαστικού. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τη νέα ετικέτα και ποια στοιχεία αναγράφονται σε αυτή.

Οικονομία Καυσίμου: Οι 7 κατηγορίες μειώνονται σε πέντε 5. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία καυσίμου, πλέον, θα κατηγοριοποιείται από το Α έως το Ε (προηγουμένως από το A έως το G).

Κράτημα στο βρεγμένο: Όπως και στην οικονομία, οι 7 κατηγορίες μειώνονται σε 5. Οπότε, και το κράτημα στο βρεγμένο κατηγοριοποιείται από το Α έως το Ε (προηγουμένως από το A έως το G).

Εξωτερικός θόρυβος: Η κατάταξη πλέον θα γίνεται από το A (χαμηλότερος θόρυβος) έως το C (υψηλότερος θόρυβος).

QR Code: Μπορεί να σκαναριστεί για να προσφέρει πρόσβαση σε προϊοντικές πληροφορίες στο δημόσιο τμήμα της Ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων.

Αναγνωριστικό τύπου ελαστικού: Κάθε προϊόν πρέπει να εμφανίζει ένα μοναδικό αναγνωριστικό.

Χειμερινό ελαστικό: Αυτή η ένδειξη θα εμφανίζεται μόνο όταν ισχύει για το συγκεκριμένο ελαστικό. Θα τη φέρουν ελαστικά που είναι σχεδιασμένα για πρόσφυση στο χιόνι, σύμφωνα με το πρότυπο UNERE R117.

Ελαστικό για πάγο: Αυτή η ένδειξη θα εμφανίζεται μόνο όταν ισχύει για το συγκεκριμένο ελαστικό. Θα τη φέρουν ελαστικά που είναι σχεδιασμένα για πάγο, σύμφωνα με πρότυπα ISO για ελαστικά κατηγορίας C1. Δεν έχουν οριστεί ακόμα πρότυπα για ελαστικά κατηγορών C2 και C3.

Οι νέοι κανόνες

Δελτία πληροφοριών προϊόντος

  • Όλα τα ελαστικά πρέπει να συνοδεύονται από ένα δελτίο πληροφοριών. Μαζί με τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα, το προϊόν πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Ημερομηνία έναρξης παραγωγής
  • Ημερομηνία λήξης παραγωγής, όταν αυτή είναι γνωστή

Δημόσια βάση δεδομένων ΕΕ: Τα δελτία πληροφοριών προϊόντων και οι ετικέτες των ελαστικών πρέπει να είναι διαθέσιμα στο δημόσιο τμήμα της Ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων.

Ετικέτα στα ελαστικά C3: Με τη νέα νομοθεσία, τα ελαστικά κατηγορίας C3 πρέπει να διαθέτουν ετικέτα – είτε μεμονωμένα είτε ως παρτίδα – όπως είναι ήδη υποχρεωτικό στα ελαστικά κατηγορίας C1 και C2.

Πηγή: kalogritsaselastika.gr

Get it on Google Play Download on the App Store