Διατροφή και ταξίδι: Τι πρέπει να προσέξετε!

Μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα μέσα από μια εκδρομή είναι πάντα καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη. Είτε είναι μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, είτε μονοήμερες εκδρομές, οι μετακινήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν μια διατροφική βόμβα που απειλεί να τινάξει την όποια προσπάθεια για σωστή διατροφή.

Ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε, η μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να αποτελέσει αιτία για μια άστατη και κακή κατανάλωση τροφών που τις πιο πολλές φορές περιέχουν και πολλές θερμίδες αλλά και πολλά λιπαρά. Επιβάλλεται λοιπόν αν θέλουμε να προσέξουμε ένας καλός προγραμματισμός πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας!

Έτσι, θα μπορούσαμε να ξυπνήσουμε 15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη μας ώρα ώστε να καταναλώσουμε ένα καλό πρωινό γεύμα. Αυτό θα ήταν φρόνιμο να είναι αρκετά πλούσιο ώστε να μας δώσει ενέργεια και καλή διάθεση ώστε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Ένα καλό πρωινό οφείλει να συνδυάζει:

  • ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά και ένα φρούτο
  • ένα ποτήρι γάλα με ψωμί ολικής άλεσης, αλειμμένο με μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι και ένα φρούτο
  • ένα ποτήρι φρέσκο χυμό και ένα τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί κίτρινο
  • ένα γιαούρτι με μούσλι, μέλι, δημητριακά και ένα φρούτο

Η βάση ενός καλού και ολοκληρωμένου συνδυασμού οφείλει να συμπεριλαμβάνει λίγο υδατάνθρακα, λίγη πρωτεΐνη και βιταμίνες. Για υδατάνθρακα θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ψωμί, φρυγανιές, κριτσίνια, κράκερ, παξιμαδάκια, και δημητριακά ολικής άλεσης. Για πρωτεΐνη θα μπορούσαμε να επιλέξουμε γάλα ή γιαούρτι ή τυρί ή ταχίνι και για βιταμίνες φυσικό χυμό ή ολόκληρο το φρούτο.

Αν το ταξίδι μας είναι σύντομο πράγμα που σημαίνει πως κατά το μεσημεράκι θα έχουμε ήδη φτάσει στον προορισμό μας τότε θα χρειαστεί απλά να έχουμε προετοιμάσει να έχουμε μαζί μας κάτι για πρόγευμα. Για το πρόγευμα μπορούμε να έχουμε προμηθευτεί φρούτα καθώς επίσης και μικρά έτοιμα σνακ όπως κράκερ, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, παστέλι, ανάλατους ξηρούς καρπούς, τοστ.

Προτιμάμε τα σνακ που θα συνοδεύουν το ταξίδι μας να μην αλλοιώνονται εύκολα και να μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα. Όταν πλέον θα έχουμε φτάσει στον σύντομο προορισμό μας τότε θα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε ένα σπιτικό γεύμα ή ένα πλήρες γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο, το οποίο θα συνοδεύεται από μια πλούσια σαλάτα.

Εάν πάλι το ταξίδι μας είναι πιο μεγάλο, τότε οι λύσεις είναι δύο.

Η μία είναι να κάνουμε μια στάση από το κουραστικό σας ταξίδι ώστε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε ένα εστιατόριο και στη συνέχεια να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Προσοχή όμως, το γεύμα μας να είναι μικρό σε ποσότητα ώστε να μην βαρυστομαχιάσουμε καθώς με βαρύ στομάχι έρχονται συμπτώματα κούρασης και υπνηλίας και αυτά μπορεί να δυσκολέψουν το ταξίδι μας.

Η άλλη λύση είναι να έχουμε μαζί κάτι από το σπίτι, όπως ένα σάντουιτς ή ένα κομμάτι σπιτική πίτα, που μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να κάνουμε στάση για ξεκούραση.

Για όσους από εμάς η προετοιμασία είναι μια λέξη άγνωστη και πάλι υπάρχουν λύσεις. Ευτυχώς που κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού έχουμε πάντα την τύχη να συναντήσουμε αναψυκτήρια, ή φούρνους των οποίων η στάση θα μας δώσει τη χαρά της ξεκούρασης για λίγα λεπτά, καθώς και τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα τοστ ή σάντουιτς με μαύρο ψωμί, κουλούρι Θεσσαλονίκης ή μια σπανακόπιτα, καθώς να πιούμε και ένα φρέσκο χυμό.

Μικρά σνακ όπως κράκερ ή κριτσίνια ή μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης καθώς και συσκευασμένους χυμούς μπορούμε να βρούμε ακόμη και στα περίπτερα, οπότε μπορούμε να απολαύσουμε στο ταξίδι μας υγιεινές λιχουδιές με μικρό κόστος για την υγεία και την τσέπη μας.

5 πράγματα που οφείλουμε να προσέχουμε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού:

  1. Προσοχή στους πολλούς καφέδες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, οι οποίοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού και με αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδες και αφυδάτωση.
  2. Σε περίπτωση που καταναλώσετε γεύμα σε κάποιο εστιατόριο φροντίστε να κάνετε μια προσεκτική επιλογή γεύματος προτιμώντας καλοψημένα φαγητά και αποφεύγοντας τρόφιμα τα οποία συχνά ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις όπως είναι τα θαλασσινά καθώς επίσης και τα τηγανητά που μπορεί να σας δημιουργήσουν στομαχικές ενοχλήσεις.
  3. Αποφύγετε τα γλυκά ως επιδόρπιο στα μεγάλα ταξίδια, διότι μπορεί να σας προκαλέσουν υπεργλυκαιμία με αποτέλεσμα να έχετε υπνηλία, κάτι που δεν βοηθά ιδιαίτερα όταν οδηγείτε.
  4. Η ποσότητα του γεύματος φροντίστε να είναι μικρή ώστε να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές και τις ζαλάδες που μπορεί να επιφέρουν τα μεγάλα γεύματα εξαιτίας μιας υπεργλυκαιμίας. Μοιραστείτε την ενδεχόμενη μεγάλη μερίδα του εστιατορίου με κάποιον από την παρέας σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε και τις πολλές θερμίδες καθώς θα εξοικονομήσετε και χρήματα.
  5. Αποφύγετε να αφήσετε το στομάχι σας κενό για περισσότερο από 3 – 4 ώρες, διότι μπορεί να πάθετε υπογλυκαιμία με τα συνήθη συμπτώματα που την συνοδεύουν όπως υπνηλία, ζαλάδες και αίσθημα κόπωσης.

Αβραάμ Καζής

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Get it on Google Play Download on the App Store