Είναι ασφαλές να οδηγώ με ραγισμένο παρμπρίζ;

Είναι δεδομένο πως η πλειοψηφία των οδηγών στο ερώτημα, «Ποια είναι τα βασικά μέρη ενός αυτοκινήτου;» θα πουν, ο κινητήρας, η ανάρτηση, τα φρένα κ.α.!

Σωστά, αλλά υπάρχουν μερικά ακόμα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του αγαπημένου μας αυτοκινήτου. Αυτά δεν είναι αλλά από το παρμπρίζ και τα πλαϊνά κρύσταλλα. Ειδικά στα σύγχρονα αυτοκίνητα όπου πίσω από το παρμπρίζ (στο ύψος του εσωτερικού καθρέπτη) υπάρχει και η κάμερα για τα συστήματα ADAS (αυτόνομη πέδηση, διατήρηση λωρίδας αναγνώριση οδικών πινακίδων κ.λπ.), θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Κι αυτό γιατί ένα σπασμένο παρμπρίζ μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα συστήματα ασφαλείας, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Ένα μικρό πετραδάκι αρκεί!

Το να ραγίσει το παρμπρίζ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε. Αρκεί ένα μικρό πετραδάκι που θα εκτοξευθεί από το προπορευόμενο όχημα για να κάνει την ζημιά του. Μπορεί στην αρχή να είναι μικρή, σαν ένα αστεράκι, όμως όσο περισσότερο το αφήνετε, τόση έκταση μπορεί να πάρει. Δυστυχώς αρκετοί οδηγοί πιστεύουν ότι για να προβούν στην αντικατάσταση ή επιδιόρθωση (εφόσον είναι εφικτή) του παρμπρίζ θα πρέπει το κρύσταλλο να είναι σημαντικά κατεστραμμένο. Αλλαγή επιβάλλεται κι αν το σπάσιμο ή το ράγισμα είναι στο οπτικό πεδίο του οδηγού, ή σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών από την άκρη του κρυστάλλου, όπως επίσης και στην περίπτωση που η διάμετρος είναι μεγαλύτερη από ένα νόμισμα των 2 ευρώ.

Σε τι κινδύνους μπορεί να σας βάλει ένα σπασμένο παρμπρίζ;

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει ένα σπασμένο παρμπρίζ είναι πολλοί κι υπό περίπτωση μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Πέρα από τη δυσλειτουργία των συστημάτων ADAS που σας προαναφέραμε, ένα σπασμένο ή ραγισμένο κρύσταλλο μειώνει σημαντικά την ορατότητα του οδηγού, προκαλώντας μέχρι και σοβαρό ατύχημα. Κάτι ακόμα που κανείς δεν το υπολογίζει, είναι πως ένα ραγισμένο παρμπρίζ επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του αερόσακου. Όσο εντύπωση κι αν σας κάνει, ο αερόσακος στα περισσότερα αυτοκίνητα, αναπηδά από το παρμπρίζ, όταν ενεργοποιηθεί. Επομένως ένα ήδη ταλαιπωρημένο παρμπρίζ κατά την ανάπτυξη του αερόσακου μπορεί να σπάσει εντελώς, ή αν είναι σπασμένο, είναι πολύ πιθανό ο αερόσακος να μην αναπτυχθεί σωστά, μειώνοντας σημαντικά την ασφάλειά σας. Τέλος, μια σημαντική λειτουργία του παρμπρίζ είναι να διατηρεί σταθερή την οροφή του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ατυχήματος, όπου ασκείται μεγαλύτερη πίεση από το συνηθισμένο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού του οδηγού και των συνεπιβατών από την οροφή του οχήματος, ειδικότερα εάν υπάρχει ηλιοροφή.

Μην χρονοτριβείτε με την επισκευή του παρμπρίζ!

Εάν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας έχει υποστεί ζημιά, η αντικατάσταση του είναι αναγκαία πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και δευτερευόντως για να περάσει το όχημα επιτυχώς τον απαραίτητο έλεγχο ΚΤΕΟ. Στην αγορά υπάρχουν πολλές εταιρείες που εγγυώνται την επιτυχημένη επισκευή ή την αντικατάσταση των κρυστάλλων όταν απαιτηθεί, με προηγμένο εξοπλισμό. Μείζονος σημασίας όταν ειδικά έχουμε να κάνουμε με το εμπρόσθιο παρμπρίζ, είναι να παραμετροποιηθεί η κάμερα των συστημάτων ADAS, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία τουςΣημαντική συμβουλή: προσθέστε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) την κάλυψη της θραύσης κρυστάλλων στο ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου σας. Μια κάλυψη που δεν στοιχίζει, αλλά σίγουρα προσφέρει πάρα πολλά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πότε ξεμένεις από ηλεκτρικό χειρόφρενο;
Πότε ξεμένεις από ηλεκτρικό χειρόφρενο;
Οι σωτήριες χρήσεις των μωρομάντηλων στο αυτοκίνητο
Οι σωτήριες χρήσεις των μωρομάντηλων στο αυτοκίνητο …
Πως γίνεται η καμπίνα του αυτοκινήτου μπούζι;
Πως γίνεται η καμπίνα του αυτοκινήτου μπούζι; …
Γιατί στο πρώτο «κλικ» της αντλίας σταματάμε;
Γιατί στο πρώτο «κλικ» της αντλίας σταματάμε; …
Τα SOS για ασφαλή οδήγηση με τρέιλερ
Τα SOS για ασφαλή οδήγηση με τρέιλερ
Τι κάνουμε αν «ανάψει» ο κινητήρας;
Τι κάνουμε αν «ανάψει» ο κινητήρας;
Μέχρι πόσο λάδι μπορεί να καίει ένας κινητήρας;
Μέχρι πόσο λάδι μπορεί να καίει ένας κινητήρας; …
Τα SOS στη λειτουργία των downsized κινητήρων
Τα SOS στη λειτουργία των downsized κινητήρων
Θέλει προθέρμανση ο κινητήρας το καλοκαίρι;
Θέλει προθέρμανση ο κινητήρας το καλοκαίρι;
Με εκπτώσεις τα ανανεωμένα SEAT Ibiza & Arona
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσα Yaris κοστίζει η βασική Supra στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Toyota Prius Plug-in Hybrid στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το Ford Puma που ρίχνει «7άρες»
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε η νέα Mercedes με 1.500άρη κινητήρα βενζίνης
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέα Audi Q3 TFSI e & Sportback με όφελος 3.000 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 15.990€ το νέο Dacia Duster. Δείτε τις τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο σπορ SUV με 204 PS και κόστος 3€/100 χλμ.
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το πιο ακριβό και οικονομικό Suzuki
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του ανανεωμένου Skoda Kodiaq
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί της Ford Mustang Mach-E
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store