Είναι ασφαλές να οδηγώ με ραγισμένο παρμπρίζ;

Είναι δεδομένο πως η πλειοψηφία των οδηγών στο ερώτημα, «Ποια είναι τα βασικά μέρη ενός αυτοκινήτου;» θα πουν, ο κινητήρας, η ανάρτηση, τα φρένα κ.α.!

Σωστά, αλλά υπάρχουν μερικά ακόμα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του αγαπημένου μας αυτοκινήτου. Αυτά δεν είναι αλλά από το παρμπρίζ και τα πλαϊνά κρύσταλλα. Ειδικά στα σύγχρονα αυτοκίνητα όπου πίσω από το παρμπρίζ (στο ύψος του εσωτερικού καθρέπτη) υπάρχει και η κάμερα για τα συστήματα ADAS (αυτόνομη πέδηση, διατήρηση λωρίδας αναγνώριση οδικών πινακίδων κ.λπ.), θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Κι αυτό γιατί ένα σπασμένο παρμπρίζ μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα συστήματα ασφαλείας, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Ένα μικρό πετραδάκι αρκεί!

Το να ραγίσει το παρμπρίζ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε. Αρκεί ένα μικρό πετραδάκι που θα εκτοξευθεί από το προπορευόμενο όχημα για να κάνει την ζημιά του. Μπορεί στην αρχή να είναι μικρή, σαν ένα αστεράκι, όμως όσο περισσότερο το αφήνετε, τόση έκταση μπορεί να πάρει. Δυστυχώς αρκετοί οδηγοί πιστεύουν ότι για να προβούν στην αντικατάσταση ή επιδιόρθωση (εφόσον είναι εφικτή) του παρμπρίζ θα πρέπει το κρύσταλλο να είναι σημαντικά κατεστραμμένο. Αλλαγή επιβάλλεται κι αν το σπάσιμο ή το ράγισμα είναι στο οπτικό πεδίο του οδηγού, ή σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών από την άκρη του κρυστάλλου, όπως επίσης και στην περίπτωση που η διάμετρος είναι μεγαλύτερη από ένα νόμισμα των 2 ευρώ.

Σε τι κινδύνους μπορεί να σας βάλει ένα σπασμένο παρμπρίζ;

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει ένα σπασμένο παρμπρίζ είναι πολλοί κι υπό περίπτωση μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Πέρα από τη δυσλειτουργία των συστημάτων ADAS που σας προαναφέραμε, ένα σπασμένο ή ραγισμένο κρύσταλλο μειώνει σημαντικά την ορατότητα του οδηγού, προκαλώντας μέχρι και σοβαρό ατύχημα. Κάτι ακόμα που κανείς δεν το υπολογίζει, είναι πως ένα ραγισμένο παρμπρίζ επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του αερόσακου. Όσο εντύπωση κι αν σας κάνει, ο αερόσακος στα περισσότερα αυτοκίνητα, αναπηδά από το παρμπρίζ, όταν ενεργοποιηθεί. Επομένως ένα ήδη ταλαιπωρημένο παρμπρίζ κατά την ανάπτυξη του αερόσακου μπορεί να σπάσει εντελώς, ή αν είναι σπασμένο, είναι πολύ πιθανό ο αερόσακος να μην αναπτυχθεί σωστά, μειώνοντας σημαντικά την ασφάλειά σας. Τέλος, μια σημαντική λειτουργία του παρμπρίζ είναι να διατηρεί σταθερή την οροφή του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ατυχήματος, όπου ασκείται μεγαλύτερη πίεση από το συνηθισμένο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού του οδηγού και των συνεπιβατών από την οροφή του οχήματος, ειδικότερα εάν υπάρχει ηλιοροφή.

Μην χρονοτριβείτε με την επισκευή του παρμπρίζ!

Εάν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας έχει υποστεί ζημιά, η αντικατάσταση του είναι αναγκαία πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και δευτερευόντως για να περάσει το όχημα επιτυχώς τον απαραίτητο έλεγχο ΚΤΕΟ. Στην αγορά υπάρχουν πολλές εταιρείες που εγγυώνται την επιτυχημένη επισκευή ή την αντικατάσταση των κρυστάλλων όταν απαιτηθεί, με προηγμένο εξοπλισμό. Μείζονος σημασίας όταν ειδικά έχουμε να κάνουμε με το εμπρόσθιο παρμπρίζ, είναι να παραμετροποιηθεί η κάμερα των συστημάτων ADAS, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία τουςΣημαντική συμβουλή: προσθέστε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) την κάλυψη της θραύσης κρυστάλλων στο ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου σας. Μια κάλυψη που δεν στοιχίζει, αλλά σίγουρα προσφέρει πάρα πολλά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tαχύτητα ή νεκρά στην κατηφόρα και γιατί;
Tαχύτητα ή νεκρά στην κατηφόρα και γιατί;
Πότε και γιατί ένας κινητήρας χτυπάει πειράκια;
Πότε και γιατί ένας κινητήρας χτυπάει πειράκια; …
Πώς ξεθολώνουν αμέσως τα τζάμια του αυτοκινήτου;
Πώς ξεθολώνουν αμέσως τα τζάμια του αυτοκινήτου; …
Διατροφή και ταξίδι: Τι πρέπει να προσέξετε!
Διατροφή και ταξίδι: Τι πρέπει να προσέξετε!
10 πολύτιμες συμβουλές για αθάνατο αυτοκίνητο!
10 πολύτιμες συμβουλές για αθάνατο αυτοκίνητο! …
Τι γλιστράει θανάσιμα στους δρόμους το φθινόπωρο;
Τι γλιστράει θανάσιμα στους δρόμους το φθινόπωρο; …
Το κλασικό λάθος των οδηγών με το χειρόφρενο
Το κλασικό λάθος των οδηγών με το χειρόφρενο …
Αιτία για τρακάρισμα η οδήγηση με λαμπάκι
Αιτία για τρακάρισμα η οδήγηση με λαμπάκι
Πως «πέφτει» η μπαταρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Πως «πέφτει» η μπαταρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; …
Αυτές είναι οι τιμές των νέων BMW iX & i4!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθαν τα νέα Kia Stonic με τιμή από 15.290 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο σπορτίφ αυτοκίνητο με τιμή από 17.190 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των πιο φλογερών Fiat 500 (RED)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ποια η τιμή του VW ID.4 GTX 299 PS στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Renault Arkana στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέα σειρά Fiat 500X με τιμές από 17.880 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ο «καυτός» εξοπλισμός του Hyundai i20 N Performance
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των Hyundai i20 N, Kona N και i30 N
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσο κοστίζει η νέα BMW iX3;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσο κάνει η Mercedes EQS στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store