Η θαυματουργή βαζελίνη για το αυτοκίνητο

Η γνωστή σε όλους βαζελίνη, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως λιπαντικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση του δέρματος, για εγκαύματα και για αφυδατωμένους ιστούς. Εκτός όμως από τις ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως ενυδατικό και «αντιγηραντικό» για όλα τα αυτοκίνητα.

Όπως το δέρμα, έτσι και τα πλαστικά και λαστιχένια τμήματα κάθε αυτοκινήτου χρειάζονται ενυδάτωση, γιατί ξεραίνονται, κυρίως από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα πλαστικά μέρη ξεραίνονται, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη φροντίδα.

Κάθε εξάμηνο, καλό είναι να περνιούνται με βαζελίνη όλες οι τσιμούχες που βρίσκονται γύρω από το πλαίσιο και στο εσωτερικό τμήμα των θυρών. Έτσι διατηρείται η ελαστικότητά τους, διαφορετικά αν σκληρύνουν θα αρχίσουν να κόβονται και δεν θα προστατεύουν αποτελεσματικά την καμπίνα από το θόρυβο του αέρα και τις καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή). Βάλτε μικρές ποσότητες βαζελίνης στα δάκτυλα ή σε ένα καθαρό και στεγνό πανί και απλώστε τη βαζελίνη σε όλες τις τσιμούχες των θυρών, καθώς και του πορτ μπαγκάζ.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα πλαστικά μέρη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, όπως είναι στο ταμπλό, στην κονσόλα και στις επενδύσεις των θυρών. Η ποσότητα πρέπει να είναι πάντα μικρή, ίσα για να καλύψει τις επιφάνειες και να τους χαρίσει μια ευχάριστη γυαλάδα. Απαγορεύεται η χρήση βαζελίνης σε σημεία που πιάνουμε με τα χέρια, όπως είναι η στεφάνη του τιμονιού, ο επιλογέας των ταχυτήτων και ο λεβιές του χειρόφρενου, γιατί γλιστράνε επικίνδυνα.

Το ίδιο ισχύει και για τα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών του αυτοκινήτου. Ποτέ δεν τα περνάμε με βαζελίνη γιατί μπορεί να γυαλίζουν και να αποκτούν μια ευχάριστη όψη, όμως σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο θα γλιστρήσει σε μια στροφή. Με βαζελίνη μπορούν να περαστούν και τα μαύρα πλαστικά τμήματα εξωτερικά του αυτοκινήτου, όπως είναι στους προφυλακτήρες, γύρω από τους τροχούς και στα μαρσπιέ (π.χ. στα SUV/Crossover).

Το κόστος για την ενυδάτωση των προαναφερθέντων πλαστικών τμημάτων είναι πολύ χαμηλό, αφού ένα κουτί βαζελίνης κοστίζει περίπου 2,5 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store