Ποια πατάκια αυτοκινήτου είναι καλύτερα;

Το πιο απαραίτητο αξεσουάρ για το εσωτερικό κάθε αυτοκινήτου είναι τα πατάκια, γιατί προστατεύουν το δάπεδο από τις βρωμιές και τη φθορά. Ωστόσο έχουν και αυτά τα μυστικά τους, αφού υπάρχουν πολλοί τύποι σε υλικά και σχέδια, ανάλογα το μοντέλο και τι αρέσει – εξυπηρετεί τον κάτοχο του οχήματος. Παράλληλα, όπως κάθε τι στο αυτοκίνητο, έτσι και τα πατάκια χρειάζονται φροντίδα για να μη προκληθούν ανεπιθύμητες «παρενέργειες».

Πατάκια από λάστιχο ή μοκέτα;

Επικρατέστερα είναι τα πατάκια από μοκέτα, γιατί χαρίζουν πιο ωραία εμφάνιση στο εσωτερικό και ταιριάζουν καλύτερα με το υλικό του δαπέδου. Όμως έχουν κάποια βασικά αρνητικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ότι καθαρίζουν δύσκολα, όταν για παράδειγμα οι επιβάτες έχουν πατήσει χώμα, άμμο ή λάσπη. Ακόμα και τα μικρά πετραδάκια που εισχωρούν στις ίνες δεν απομακρύνονται εύκολα ή τελείως με την ηλεκτρική σκούπα.

Καλύτερη λύση είναι ο καθαρισμός τους με πλυστικό μηχάνημα υπό πίεση, όμως μετά δεν μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στο αυτοκίνητο, γιατί θα πρέπει να στεγνώσουν. Αν τα βάλει ο οδηγός βρεγμένα, το νερό θα εισχωρήσει στο δάπεδο του αυτοκινήτου και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνει με τίποτα. Η καμπίνα θα γεμίσει με υγρασία, μούχλα και άσχημη μυρωδιά. Διαφορετικά θα πρέπει να περαστούν πρώτα με ηλεκτρική σκούπα και μετά με ένα καθαριστικό αφρού που είναι κατάλληλο για μοκέτες και χαλιά. Ωστόσο δεν είναι μια απλή διαδικασία γιατί χρειάζεται τρίψιμο με βούρτσα.

Τα λαστιχένια πατάκια μειονεκτούν σε εμφάνιση συγκριτικά με τα υφασμάτινα, όμως είναι πολύ πιο πρακτικά. Τα «απλά» σκουπιδάκια που μεταφέρουν οι επιβάτες από την άσφαλτο και τα πεζοδρόμια απομακρύνονται ακόμα και με ένα τίναγμα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Πλένονται εύκολα και στεγνώνουν γρήγορα, ενώ τα σκαφάκια συγκρατούν πολύ πιο αποτελεσματικά τις βρωμιές.

Τι να προσέξετε!

Πάρα πολύ βασικό για όλα τα πατάκια ανεξαρτήτως υλικού, είναι να ταιριάζουν σωστά στο δάπεδο του αυτοκινήτου και ειδικά στο χώρο των πεντάλ. Προσέξτε όταν πατιέται τέρμα το πεντάλ του συμπλέκτη να μην ακουμπάει στο πατάκι, αλλά να έχει ελεύθερο χώρο και για να τερματίζει χωρίς να υπάρχει εμπόδιο.

Επιλέξτε πατάκια με αντιολισθητικό κάτω μέρος. Αυτά που γλιστρούν είναι επικίνδυνα για τον οδηγό, γιατί δεν έχει καλή επαφή με τα πεντάλ. Αν το αυτοκίνητο διαθέτει βάσεις στήριξης είναι ό,τι καλύτερο γιατί μένουν πάντα στη θέση τους.

Στα λαστιχένια πατάκια προσέξτε τη μυρωδιά τους. Αν είναι έντονη, τότε όταν θα τοποθετηθούν στο αυτοκίνητο θα γίνει εντονότερη και πολύ άσχημη, σε σημείο που μπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο ή ναυτία. Άλλωστε πωλούνται λαστιχένια πατάκια άοσμα ή έστω με μια ανεπαίσθητη μυρωδιά πλαστικού.

Πόσο στοιχίζουν τα πατάκια;

Οι τιμές τους ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα, το υλικό, το σχέδιο κ.λπ. Ξεκινούν από 10-15 ευρώ η τετράδια, όμως τα πιο καλά και προτιμότερα στοιχίζουν μεταξύ 30-50 ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι να ταιριάζουν στο αυτοκίνητο, να μη γλιστρούν και να μη μυρίζουν άσχημα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα λάθη με το a/c που κοστίζουν
Τα λάθη με το a/c που κοστίζουν
Τι να αποφύγετε στην πώληση αυτοκινήτου
Τι να αποφύγετε στην πώληση αυτοκινήτου
Οι μεγάλοι εχθροί των οθονών στα νέα αυτοκίνητα
Οι μεγάλοι εχθροί των οθονών στα νέα αυτοκίνητα …
Να σβήνει ο κινητήρας στον ανεφοδιασμό ή όχι;
Να σβήνει ο κινητήρας στον ανεφοδιασμό ή όχι; …
Ποιες κακές συνήθειες «βλάπτουν» στο παρκάρισμα;
Ποιες κακές συνήθειες «βλάπτουν» στο παρκάρισμα; …
Τι να μην πιάνετε στα υβριδικά αυτοκίνητα;
Τι να μην πιάνετε στα υβριδικά αυτοκίνητα;
Σωστές και λάθος κινήσεις με τα έντομα στο παρμπρίζ
Σωστές και λάθος κινήσεις με τα έντομα στο παρμπρίζ …
Λάθος οι πολύ χαμηλές στροφές με μεγάλη ταχύτητα
Λάθος οι πολύ χαμηλές στροφές με μεγάλη ταχύτητα …
Ποια δέντρα αποφεύγουμε στο παρκάρισμα;
Ποια δέντρα αποφεύγουμε στο παρκάρισμα;
Οι νέες τιμές όλων των εκδόσεων του Toyota bZ4X
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Toyota Prius στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο Mazda2 σε τιμές που συμφέρουν
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πάτησαν Ελλάδα οι νέες BMW Σειρά 5 & i5 (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Citroen C4 X και ë-C4 X
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το ηλεκτρικό Nissan Townstar Combi (+τιμή)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο DS 3. Δείτε τις τιμές του
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου VW ID.3 στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Διαθέσιμο το αναβαθμισμένο Mazda MX-5
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ο τιμοκατάλογος του νέου VW Amarok
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ανανεωμένο Mazda CX-5 σε τιμή έκπληξη
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store