Πώς ξεθολώνουν αμέσως τα τζάμια του αυτοκινήτου;

Από το φθινόπωρο έως το χειμώνα, κάθε οδηγός έρχεται αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες στο δρόμο, όπως είναι κυρίως η βροχή, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Ένα σύνηθες φαινόμενο όταν κάνει κρύο και βρέχει, είναι να καλύπτεται το εσωτερικό των παραθύρων με υγρασία, με αποτέλεσμα να μειώνεται καθολικά η ορατότητα προς τα έξω.

Γιατί όμως τα τζάμια θολώνουν από μέσα; Ο λόγος είναι πολύ απλός. Όταν ο ζεστός αέρας μέσα στην καμπίνα έρχεται σε επαφή με την κρύα επιφάνεια των παραθύρων, τότε οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και «κολλάνε» στα τζάμια. Ποια είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ο οδηγός για να φύγει η υγρασία; Να ανάψει τον κλιματισμό του αυτοκινήτου (air condition ή ηλεκτρονικά ελεγχόμενο) στην πιο δυνατή σκάλα, να επιλέξει τον εισερχόμενο αέρα από έξω και να τον κατευθύνει προς τα παράθυρα. Με αυτό τον τρόπο στεγνώνει αμέσως η υγρασία.

Ποτέ δεν επιλέγουμε την ανακύκλωση αέρα, γιατί η κατάσταση γίνεται χειρότερη και τα παράθυρα δεν ξεθολώνουν με τίποτα. Όσα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό, η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, με το πάτημα του σχετικού διακόπτη. Αντίστοιχα για να απομακρυνθεί η υγρασία από το πίσω παρμπρίζ χρειάζεται μόνο το πάτημα του αντίστοιχου μπουτόν. Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι να λειτουργούν οι αντιστάσεις. Είναι απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με θολωμένα τα παράθυρα, γιατί οι οδηγοί δεν έχουν έστω διαβάσει στο βιβλίο χρήσης πως απομακρύνεται η υγρασία.

Τι γίνεται όμως αν το αυτοκίνητο είναι παλιό και δεν διαθέτει κλιματισμό ή έχει βλάβη; Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς θα πρέπει να ανοιχτούν λίγο τα παράθυρα (πρόβλημα αν βρέχει πολύ) και να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του καλοριφέρ και ο αέρας στο μέγιστο προς τα τζάμια. Η προσπάθεια καθαρισμού των παραθύρων με το… μανίκι είναι άκαρπη, αφού σε δευτερόλεπτα πάλι θα θολώσει. Κάποια προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο για να μη θολώνουν τα τζάμια ενδέχεται να κάνουν δουλειά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον κλιματισμό.

Get it on Google Play Download on the App Store