Τα πάντα όλα για τους υαλοκαθαριστήρες (+video)

Οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αναλώσιμα μέρη του αυτοκινήτου, τους οποίους πολλές φορές παραμελούν οι οδηγοί και το αντιλαμβάνονται με την πρώτη βροχή, όταν δεν βλέπουν μπροστά τους. Η αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων συνιστάται να γίνεται μια φορά τον χρόνο, καθώς το λάστιχό τους ξεραίνεται, σκληραίνει και φθείρεται.

Δείτε ακόμα: Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς πότε χρειάζονται αλλαγή. Καταρχήν όταν «γυρίζουν» στο παρμπρίζ το λάστιχό τους κάνει θόρυβο και δεν απομακρύνει αποτελεσματικά το νερό, αφήνοντας γραμμές. Η ορατότητα μειώνεται σημαντικά, ενώ με μια δυνατή βροχή ο οδηγός χάνει το οπτικό πεδίο και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να έχει κοπεί το λάστιχο από τον σκελετό του υαλοκαθαριστήρα και τότε η μεταλλική επιφάνεια θα γρατσουνίσει το παρμπρίζ.

Το κόστος αντικατάστασης ενός ζεύγους καλής ποιότητας υαλοκαθαριστήρων κυμαίνεται γύρω στα 15 – 20 ευρώ. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνιέται και ο πίσω υαλοκαθαριστήρας, που τοποθετείται κυρίως στα 3θυρα και 5θυρα αυτοκίνητα.

Δείτε ακόμα: Τι κάνει ο οδηγός αφού σηκώσει το χειρόφρενο;

Υπάρχουν δύο τύποι υαλοκαθαριστήρων: Οι κλασικοί σιδερένιοι και οι πιο σύγχρονοι σιλικόνης. Οι δεύτεροι είναι προτιμότεροι γιατί καθαρίζουν καλύτερα, είναι πιο αεροδυναμικοί και πιο ωραίοι σε εμφάνιση. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ο οδηγός, είναι να αναζητήσει στους καταλόγους των εταιρειών υαλοκαθαριστήρων, ποιος υαλοκαθαριστήρας ταιριάζει στο αυτοκίνητό του, έτσι ώστε να μην ούτε μεγαλύτεροι αλλά ούτε και μικρότεροι από τους εργοστασιακούς.

Η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων (ανεξαρτήτως τύπου) είναι υπόθεση του λεπτού, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά και στο παρακάτω βίντεο της ADAC. Χρειάζονται όμως και κάποια σημεία προσοχή, αφού μπορεί εύκολα να γίνει ζημιά. Αν για παράδειγμα κατά την αλλαγή του υαλοκαθαριστήρα ο μεταλλικός βραχίονας χτυπήσει το παρμπρίζ, τότε μπορεί να κάνει ρωγμή. Γι’ αυτό, μια καλή ιδέα είναι να στρώσετε πάνω στο παρμπρίζ μια κουβέρτα. Βεβαιωθείτε ότι έχουν κουμπώσει, γιατί αν μετακινηθούν θα χαράξουν το παρμπρίζ και αυτό δεν επιδιορθώνεται. Χρησιμοποιείτε υγρό καθαρισμού παρμπρίζ και όχι σκέτο νερό, για να απομακρύνονται πιο εύκολα οι βρωμιές από το παρμπρίζ. Κάντε ένα έλεγχο και στα μπεκ νερού πλύσης και ρυθμίστε με μια καρφίτσα το σημείο που πετάγεται το νερό στο παρμπρίζ και όχι στο όχημα που… ακολουθεί.

Δείτε ακόμα: Πώς να μη χαλάσει ο καταλύτης και το φίλτρο DPF

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο για το πως γίνεται η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων και τι να προσέξετε:

Get it on Google Play Download on the App Store