Νέο high-tech ηλεκτρικό Volkswagen BUDD-e με 309 ίππους

Παγκόσμια πρεμιέρα κάνει στην έκθεση CES του Λας Βέγκας το νέο πρωτότυπο όχημα Volkswagen BUDD-e, το οποίο δείχνει τις τεχνολογίες που θα εφαρμόσει η μάρκα στο κοντινό μέλλον. Παράλληλα πρόκειται για ένα πολυχρηστικό όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων και το πρώτο VW concept που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Modular Electric Drive Kit (MEB).

Το BUDD-e κάνει χρήση κόμπακτ ηλεκτροκινητήρων και υψηλής απόδοσης μπαταριών χωρητικότητας 92,4 kWh, οι οποίες αποτελούνται από μια συστοιχία λεπτή σε πάχος που είναι τοποθετημένη στο επίπεδο δάπεδο του αυτοκινήτου. Το εμπρός ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 136 ίππους και 200 Nm ροπής και το πίσω έχει ισχύ 170 ίππων (συνδυαστική ισχύς 306 ίππων). Η αυτονομία του φτάνει τα 533 χιλιόμετρα και το 80% της φόρτισης των μπαταριών μπορεί να γίνει σε μόλις 30 λεπτά. Το τετρακίνητο αυτό όχημα επιταχύνει στα 0-60 μ.α.ω. (0-96 χλμ./ώρα) σε 6,9 δλ. και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ./ώρα.

Το BUDD-e διαθέτει διαστάσεις ενός μεσαίου MPV (μεταξύ του νέου Touran και του T6), αφού το μήκος του ανέρχεται στα 4.597 χλστ., το πλάτος στα 1.940 χλστ., το ύψος στα 1.835 χλστ. και το μεταξόνιο στα 3.151 χλστ. Στο λιτό εσωτερικό του κυριαρχεί το λεπτό σε πάχος πάνελ με τις οθόνες που σχηματίζουν το ταμπλό, καθώς και το ρετρό σχεδιαστικά τιμόνι με τις ενσωματωμένες πολλαπλές λειτουργίες. Παράλληλα, η δεξιά πόρτα είναι συρόμενη και στο παράθυρο της πίσω αριστερής πόρτας έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη οθόνη 34 ιντσών, ενώ όλες οι πόρτες δεν έχουν χειρολαβές και ανοίγουν με μια κίνηση του χεριού.

Υψηλή είναι και η τεχνολογία των συστημάτων επικοινωνίας και διεπαφής με τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα (human-machine interface), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν έως το 2019. Μέσω της οθόνης Active Info Display των 12,3 ιντσών ο οδηγός λαμβάνει πληθώρα πληροφοριών, όπως είναι -μεταξύ άλλων- σημεία ενδιαφέροντος (POI), playlists (audio), apps (App Connect) και online services (CAR Net).

Ο έλεγχος των οθονών γίνεται μέσω αφής, φωνητικών εντολών ή και με κινήσεις του χεριού. Για παράδειγμα λέγοντας “turn the heat up a bit, please” ανοίγει η θέρμανση, ή αν κάποιος από το πίσω κάθισμα πει “it’s too hot here”, τότε αυτόματα μειώνεται η θερμοκρασία σε εκείνο το σημείο. Επιπλέον, προσφέρονται όλες οι λειτουργίες ενός smartphone, όπως μουσική, φωτογραφίες, βίντεο, τηλέφωνο κ.ο.κ. Ακόμα, ο κεντρικός καθρέπτης έχει αντικατασταθεί από δύο εξωτερικές κάμερες που μεταφέρουν την εικόνα στις οθόνες του ταμπλό.

Get it on Google Play Download on the App Store