Καλύτερες επιδόσεις με ίδια άλογα; Δες πως γίνεται!

Μπορεί να μοιάζει αδύνατο είναι όμως πέρα για πέρα εφικτό. Ο λόγος για την βελτίωση των επιδόσεων του αυτοκινήτου μας, χωρίς να πειράξουμε το μοτέρ του και να μεταβάλουμε την ιπποδύναμή του. Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να γίνει αυτό γρήγορα, οικονομικά και πάνω από όλα αξιόπιστα.

Είναι γεγονός πως τα αυτοκίνητα όταν κυλούν από την γραμμή παραγωγής είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να απευθύνονται στους πολλούς και να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό το βελάκι στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας;

Ακόμη και ειδικά, σπορ μοντέλα δεν ξεφεύγουν από τον συγκεκριμένο κανόνα. Μετά από κάποιο διάστημα όμως συμβίωσης μαζί τους, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης επιθυμεί αλλαγές είτε γιατί έχει βαρεθεί το αυτοκίνητό του, είτε απλώς γιατί θέλει να το βελτιώσει και να το φέρει πιο κοντά στις δικές του απαιτήσεις και ανάγκες.

Μία σχετικά εύκολη μετατροπή λοιπόν που μπορεί να γίνει στο αυτοκίνητό μας, η οποία δεν κοστίζει μία περιουσία και είναι γρήγορη και αξιόπιστη, είναι να αλλάξουμε την τελική σχέση μετάδοσης.

Ουσιαστικά μιλάμε για το γρανάζι το οποίο μεταφέρει τη δύναμη στο διαφορικό. Όσο πιο «κοντή» είναι η τελική σχέση μετάδοσης τόσο καλύτερη η επιτάχυνση. Όσο πιο «μακριά» τόσο λιγότερο νεύρο έχει το αυτοκίνητο αλλά και μεγαλύτερη τελική ταχύτητα. Για να το κάνετε εικόνα, σκεφτείτε τα γρανάζια που επιλέγετε σε ένα ποδήλατο όταν κάνετε πετάλι…

Φυσικά μία τέτοια αλλαγή έχει άμεσες συνέπειες και… παράπλευρες απώλειες, αφού για μερικά δευτερόλεπτα κερδισμένα στο 0-100 χλμ./ώρα και για περισσότερο νεύρο κατά τις επιταχυνσεις, θα έχετε περισσότερες στροφές στο μοτέρ όταν θα κινείστε στον αυτοκινητόδρομο, από ότι είχατε πριν για μία δεδομένη ταχύτητα (πχ. 120 χλμ./ώρα αν είχατε 3.000 σ.α.λ. μετά την αλλαγή θα έχετε παραπάνω σ.α.λ.), κάτι που σημαίνει αυξημένο θόρυβο και φυσικά αυξημένη κατανάλωση.

Δείτε ακόμη: Γιατί είναι λάθος η προθέρμανση του κινητήρα στο ρελαντί

Από την άλλη μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο… αραιό γρανάζι για την τελική σχέση μετάδοσης και να μειώσετε το νεύρο του αυτοκινήτου σας, αλλά να το κάνετε πιο ήσυχο στον αυτοκινητόδρομο (λιγότερες σ.α.λ. στο μοτέρ για μία δεδομένο ταχύτητα) και να του αυξήσετε κατά μερικά χλμ./ώρα την τελική του ταχύτητα.

Δείτε στο video που ακολουθεί, από το κανάλι του youtube Engineering Explained, την επιστημονική ανάλυση όλων των παραπάνω… και αν δεν τα πάτε καλά με τα αγγλικά, τότε ενεργοποιήστε τους υπότιτλους!

Get it on Google Play Download on the App Store