Τι είναι και πως λειτουργεί το Grip Control της Citroen

Το Citroen C4 Cactus είναι το πρώτο μοντέλο της γαλλικής εταιρείας, το οποίο εφοδιάζεται πλέον και στις «απλές» εκδόσεις του εκτός από την ειδική Rip Curl (δείτε εδώ τη δοκιμή του C4 Cactus Rip Curl), με το σύστημα Grip Control. Πρόκειται για ένα ειδικό σύστημα αντιολίσθησης, που επενεργεί στο ESP (Σύστημα Ελέγχου της Ευστάθειας) και, μαζί με τα ελαστικά M+S βελτιώνει την κίνηση των τροχών σε χιόνι, λάσπη και άμμο.

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμή Citroen C3 1.2 PureTech 110 S&S Auto

Το Σύστημα Grip Control ελέγχεται από την οδηγό μέσω ενός ειδικού περιστροφικού διακόπτη στο κέντρο του ταμπλό του C4 Cactus. Ο οδηγός επιλέγει μεταξύ της Standard ρύθμισης, της Snow (χιόνι), της Off Road (εκτός δρόμου), της Sand (για άμμο) και ESP off. Ας δούμε ποια είναι η λειτουργία της κάθε μιας ρύθμισης:

Standard

Η λειτουργία αυτή είναι ρυθμισμένη για χαμηλό επίπεδο ολίσθησης τροχών, που βασίζεται σε διάφορα είδη πρόσφυσης που συνήθως συναντώνται στο δρόμο. Χρησιμοποιείται σε καθημερινή χρήση.

Snow

 

Η λειτουργία αυτή προσαρμόζει τη στρατηγική της στις συνθήκες πρόσφυσης που συναντώνται σε καθέναν από τους μπροστινούς τροχούς, κατά το ξεκίνημα (λειτουργία ενεργή μέχρι 50 χλμ/ώρα), για να διευκολυνθεί η κίνηση στο χιόνι.

Off road

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει κατά το ξεκίνημα μεγάλη ολίσθηση του τροχού με τη μικρότερη πρόσφυση ώστε να ευνοείται η απομάκρυνση της λάσπης και η επανάκτηση της πρόσφυσης. Παράλληλα, η διαχείριση του τροχού με τη μεγαλύτερη πρόσφυση γίνεται με τρόπο, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ροπή. Σε φάση που το αυτοκίνητο προχωράει, το σύστημα βελτιστοποιεί την ολίσθηση για να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται στις εντολές του οδηγού (λειτουργία ενεργή μέχρι 80 χλμ/ώρα).

Sand

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει μικρή ολίσθηση και στους δύο κινητήριους τροχούς ταυτόχρονα, για να προχωρήσει το αυτοκίνητο και να περιοριστούν οι κίνδυνοι να κολλήσει στην άμμο (λειτουργία ενεργή μέχρι 120 χλμ/ώρα).

ESP OFF

Απενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών του ESP, όπως το ASR (Σύστημα Αντιολίσθησης Τροχών) και CDS (Σύστημα Δυναμικού Ελέγχου Ευστάθειας). Οι λειτουργίες αυτές ενεργοποιούνται ξανά αυτόματα, όταν η ταχύτητα του αυτοκινήτου υπερβεί τα 50 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store