Καστοριά: Η νηνεμία μιας λίμνης σε καθηλώνει

Φτάνοντας στην Καστοριά, η γαλήνη της λίμνης θα σε κάνει να ξεχάσεις στη στιγμή από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις. Περπατώντας στην προκυμαία ανάμεσα σε οξιές και πλατάνια δίπλα στα ήσυχα νερά, θα αισθανθείς μια νηνεμία κρυστάλλινη, που νομίζεις πως θα σπάσει στο άκουσμα των πρώτων ήχων της της σύγχρονης εποχής, φτάνοντας στη νότια ακτή με τα εστιατόρια και τις καφετέριες.

Δείτε ακόμη: Καρπενήσι: Εκεί που ξεκινά η περιπέτεια

Κι όμως, η Καστοριά έχει τον τρόπο της να σε χαλαρώσει ακόμα κι αν όλα γύρω σου «φωνάζουν πόλη». Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της Καστοριάς με την έντονη νυχτερινή ζωή και τα δεκάδες μαγαζιά για κάθε γούστο και βαλάντιο, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μόλις περπατήσεις στο Ντολτσό. Η παραδοσιακή συνοικία με τα περίφημα καστοριανά αρχοντικά με την χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο θα σε ταξιδέψει αυτόματα σε μιαν άλλη εποχή, όπου οι ρυθμοί ήταν πιο ήπιοι και οι άνθρωποι πιο αυθεντικοί.

Συνεχίζοντας στην ησυχία, διάλεξε να κάνεις μια ημερήσια ή βραδινή βαρκάδα με το καραβάκι της λίμνης (όταν αυτή δεν είναι παγωμένη) ή με το ηλιακό σκάφος για σύντομες περιηγήσεις στα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής. Το Σπήλαιο του Δράκου – ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά Σπήλαια της Ευρώπης – που απαρτίζεται από έναν εντυπωσιακό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, επτά μικρές λίμνες, δέκα αίθουσες, και πέντε διαδρόμους – σήραγγες, αλλά και το ιστορικό μοναστήρι της Μαυριώτισσας με τις περίτεχνες τοιχογραφίες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου θα σε ανταμείψουν για τη διάθεσή σου.

Δείτε ακόμη: Μετέωρα: Το μεγαλείο της φύσης συναντά την ανθρώπινη θέληση

Αν έχεις χρόνο για εξερευνήσεις, εκτός από τις Πρέσπες που αποτελούν από μόνες τους ένα «must see» της Βόρειας Ελλάδας, πάρε το δρόμο που ανεβαίνει από τη λίμνη της Καστοριάς και φτάσει μέχρι τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια. Τα σπίτια από πλίνθους, κοκκινόχωμα και άχυρο μοιάζουν πλέον με φαντάσματα, δημιουργώντας ένα απροσδιόριστο ρίγος μπροστά στη νομοτελειακή εξέλιξη της ιστορίας. Επιστρέφοντας στην Καστοριά, η καρδιά σου θα ξαναέρθει στη θέση της, με την υποβλητική ατμόσφαιρα της πόλης να σε παρασύρει στους δικούς της ρυθμούς.

Ταξίδι με το αυτοκίνητο:

Η Καστοριά απέχει από την Αθήνα 485 χιλιόμετρα μέσω Αθηνών – Λαμίας, Λάρισας – Τρικάλων, ενώ ο χρόνος οδήγησης είναι περίπου 5 ώρες και 45 λεπτά και το κόστος σε διόδια είναι 17,75 ευρώ. Μέσω Πάτρας – Ιωαννίνων ο χρόνος είναι παραπλήσιος αλλά η απόσταση είναι 564 χλμ. και τα διόδια είναι 41,2 ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη στην Καστοριά η απόσταση μέσω Εγνατίας Οδού είναι 190 χιλιόμετρα, ο χρόνος οδήγησης είναι 2 ώρες και 10 λεπτά και το κόστος διοδίων είναι 3,6 ευρώ.

Πατήστε εδώ για να υπολογίσετε το κόστος σε καύσιμα.

Πηγή φωτογραφιών: kastoria.pdm.gov.gr

Χάρτης

Get it on Google Play Download on the App Store