Μετέωρα: Το μεγαλείο της φύσης συναντά την ανθρώπινη θέληση

Πολλά έχεις διαβάσει κι ακόμα περισσότερα έχει δει για τα Μετέωρα. Τίποτα, όμως, δε μπορεί να συγκριθεί με το να αντικρίζεις από κοντά αυτό το φαινόμενο που αποκαλείται Μετέωρα. Αυτό το μοναδικό στον κόσμο σημείο, όπου η εικόνα των θεόρατων βράχων που μοιάζουν να έχουν φυτρώσει άναρχα στο έδαφος, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Δείτε ακόμη: Αράχωβα: Ενσωματώνει τα trends με φόντο την παράδοση

Οι θεόρατοι βράχοι που δημιουργούν ένα τοπίο απόκοσμο, βγαλμένο από ταινίες του Hollywood, σχηματίσθηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια και πήραν τη σημερινή τους μορφή έπειτα από την ασταμάτητη μάχη της φύσης επάνω στο σαρκίο τους. Πάνω σε αυτό, ανάμεσα στις σχισμές των βράχων, χριστιανοί ασκητές βρήκαν τον 11ο αιώνα τον τόπο που θα φιλοξενούσε την πίστη τους, μετατρέποντας τα άλλοτε ξερονήσια μιας ρηχής θάλασσας που κάλυπτε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο, στο δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.

Σήμερα, το τοπίο των Μετεώρων κόβει την ανάσα στους επισκέπτες που είτε το αντικρίζουν για πρώτη φορά, είτε επανέρχονται εκεί για να θυμηθούν τι συμβαίνει όταν το μεγαλείο της φύσης συμπορεύεται με αυτό της θέλησης του ανθρώπου.

Από τις 24 μοναστικές κοινότητες που λειτουργούσαν τον 14ο αιώνα στα Μετέωρα, μέχρι τις μέρες μας κατάφεραν να διατηρηθούν οι 6, οι οποίες είναι και επισκέψιμες. Πρόκειται για τα μοναστήρια της Μεταμόρφωσης, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου, τα οποία μέχρι και τη δεκαετία του 1920 επικοινωνούσαν και ανεφοδιάζονταν με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια.

Δείτε ακόμη: Καρπενήσι: Εκεί που ξεκινά η περιπέτεια

Ακόμα κι αν ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι του γούστου σου, αξίζει να ανέβεις ως τα μοναστήρια και να αισθανθείς το δέος ενός σημείου που κάνει τη μεγαλύτερη φαντασία να ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Η αναρρίχηση στο επιβλητικό βράχινο θεωρείται must για τους λάτρεις του σπορ, αφού αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης, ενώ για όσους προτιμούν τις πιο χαλαρές αποδράσεις, οι βόλτες στην Καλαμπάκα υπό την σκιά των βράχων και ο γύρος των Μετεώρων με το αυτοκίνητο θα τους αποζημιώσουν με άψογη φιλοξενία και αφοπλιστική θέα.

Ταξίδι με το αυτοκίνητο:

Τα Μετέωρα απέχουν από την Αθήνα 361 χιλιόμετρα, ο χρόνος οδήγησης είναι 3 ώρες και 40 λεπτά και το κόστος σε διόδια είναι 17,75 ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Μετέωρα η διαδρομή είναι 232 χιλιόμετρα, ο χρόνος οδήγησης είναι 2 ώρες και 45 λεπτά και το κόστος των διοδίων είναι 3,6 ευρώ.

Πατήστε εδώ για να υπολογίσετε το κόστος σε καύσιμα.

Πηγή φωτογραφιών: Visit Meteora

Χάρτης

Get it on Google Play Download on the App Store