Πάρκο Τρίτση: Το Hyde Park της Αθήνας!

Είναι γνώρισμα των Αθηναίων να παραπονιούνται για την έλλειψη σε χώρους πρασίνου, πάρκα και σημεία ελεύθερων δραστηριοτήτων, αλλά οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη τέτοιων σημείων στην πόλη τους.

Δείτε ακόμη: Μετέωρα: Το μεγαλείο της φύσης συναντά την ανθρώπινη θέληση

Ένα τέτοιο σπουδαίο μέρος είναι και το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης». Βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Αττικής, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου και για τον λόγο αυτό παραμένει σχεδόν… άγνωστο για τους κατοίκων των βορείων, ανατολικών και νοτίων προαστίων, οι οποίοι –όπως και όλοι οι άλλοι Αθηναίοι βέβαια- δύσκολα μετακινούνται εκτός των ορίων των δήμων τους για κάτι άλλο εκτός από δουλειά ή διασκέδαση.

Παρόλα αυτά, το Πάρκο Τρίτση εν συντομία, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000-16.000 επισκέπτες τα σαββατοκύριακα, και ακόμη περισσότερους σε μέρες αργιών ή μεγάλων εκδηλώσεων. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Μέγεθος πραγματικά τεράστιο, αν αναλογιστούμε ότι το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα και το Central Park στη Νέα Υόρκη 3.410 στρέμματα, ενώ ο Εθνικός Κήπος 158 στρέμματα.

Εκτός από άφθονο πράσινο, το πάρκο έχει έξι τεχνητές λίμνες, οι οποίες αναδεικνύονται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου, αποτελώντας έναν εξαιρετικό προορισμό για όσους θέλουν να μελετήσουν τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα, γι’ αυτό και έχουν υποδειχθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και θέσεις παρατήρησης πουλιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 168 διαφορετικά είδη πουλιών στο πάρκο και εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι πρόκειται για πτηνά ιδιαίτερα ασυνήθιστα για τον αστικό ιστό.

Δείτε ακόμη: Λίμνη Βουλιαγμένης: Ο κρυμμένος θησαυρός της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Επιπλέον, στο χώρο του πάρκου περιλαμβάνονται παιδικές χαρές, καφετέριες, ταβέρνες, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, βιβλιοπωλεία, δανειστική βιβλιοθήκη, κέντρο ιππασίας, γυμναστήριο, ενώ λειτουργεί και κέντρο ερπετών με συλλογές ερπετών από διάφορα μέρη του κόσμου. Ο χώρος προσφέρεται ακόμη και για πικ νικ στα τραπεζάκια που βρίσκονται κάτω από τη δροσερή σκιά των δέντρων. Το πάρκο παραμένει ανοιχτό από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης επί 24ώρου βάσεως και συνιστά έναν ιδανικό χώρο για πεζοπορία, ποδηλασία, φιλικές συναθροίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, φυσιολατρικές δραστηριότητες κ.ά.

Πηγή φωτογραφιών: Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”

Χάρτης

Get it on Google Play Download on the App Store