Στο Μαίναλο και στη Βυτίνα με το Citroen C5 Aircross

Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA μας και στο autogreeknews συνεχώς αναζητούμε νέους προορισμούς, χειμώνα – καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα ταξιδέψαμε στη Λίμνη Πλαστήρα, στην Αράχωβα και στο Μέτσοβο, ενώ αυτή τη φορά επιλέξαμε έναν ακόμα υπέροχο και δημοφιλή χειμερινό προορισμό, το Μαίναλο και τη Βυτίνα.

Δείτε ακόμη: Πρεμιέρα του νέου Citroen C5 Aircross Hybrid

Όταν μάλιστα το ταξίδι γίνεται με τις υψηλές ανέσεις και τους μεγάλους χώρους που προσφέρει η ναυαρχίδα της Citroen, το SUV C5 Aircross, τότε οδηγός και επιβάτες το απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο. Φορτώσαμε τις αποσκευές μας στο μεγάλο πορτ μπαγκάζ των 580 έως 720 λτ. (ανάλογα τις θέσεις των πίσω τριών ανεξάρτητων και πλήρως ρυθμιζόμενων καθισμάτων) και φύγαμε για την ορεινή Αρκαδία.

Από την Αθήνα έως το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου η απόσταση είναι 169 χιλιόμετρα, το ταξίδι διαρκεί δύο ώρες και το κόστος σε διόδια είναι 8,85 ευρώ. Η διαδρομή μέχρι την έξοδο της Βυτίνας (500 μ. μετά τα διόδια Νεστάνης) είναι εύκολη και ασφαλής μέσω των αυτοκινητοδρόμων. Από εκεί μέχρι το Μαίναλο είναι 25 χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου. Προσοχή χρειάζεται ανεβαίνοντας το βουνό, λόγω των πολλών κλειστών στροφών και του κινδύνου ολισθηρότητας.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Citroen C5 Aircross 1.6 PureTech 180 ΕΑΤ8

Με το Citroen C5 Aircross 1.2 PureTech 130 (από 22.550 ευρώ) κάναμε πρώτη στάση στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου για τις απαραίτητες φωτογραφίσεις και βίντεο, χωρίς να καταλάβουμε πότε φτάσαμε. Οι καινοτόμες αναρτήσεις Hydraulic Progressive Cushions (υδραυλικά στοπ προοδευτικής απόσβεσης) του C5 Aircross δίνουν την αίσθηση ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ένα στρώμα αέρα, χωρίς όμως να παρουσιάζει τάσεις πλεύσης. Σε συνδυασμό με τα φαρδιά και αναπαυτικά καθίσματα Advanced Comfort, το SUV της Citroen εξασφαλίζει ένα εξαιρετικό επίπεδο άνεσης.

Σημαντικά βοηθήματα για τον οδηγό αποτελούν τα στάνταρ συστήματα σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αυτόνομου φρεναρίσματος και αναγνώρισης σημάτων ορίου ταχύτητας. Ο αποδοτικός 1.200άρης κινητήρας των 130 ίππων κινεί σβέλτα το αυτοκίνητο των 1.404 κιλών (0-100 χλμ./ώρα σε 10,5 δλ.) σε κάθε διαδρομή. Χάρη και στην πλούσια ροπή των 230 Nm που αποδίδεται από τις 1.750 σ.α.λ., είναι ελαστικός από τις χαμηλές στροφές και μαζεύει χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 2.900 σ.α.λ.). χωρίς να χρειάζονται κατεβάσματα σε ανηφορικά τμήματα.

Δείτε ακόμη: Νέα «ηλεκτρική» υπογραφή Citroen και νέο μοντέλο

Εξίσου «αρχοντικό» πάτημα έχει το C5 Aircross και στις επαρχιακές «σφιχτές» διαδρομές, παρά τον όγκο του (μήκος 4.500 χλστ., πλάτος 1.840 χλστ., ύψος 1.654 χλστ. και μεταξόνιο 2.730 χλστ.). Εκεί, το αμάξωμα παρουσιάζει μικρές κλίσεις, τα όρια πρόσφυσης είναι υψηλά και το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα ασφαλές, ακόμα και όταν ο οδηγός «ξεφύγει» από τους οικογενειακούς ρυθμούς. Επίσης, είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως τα αποθέματα ισχύος του κινητήρα, καθώς είναι αποδοτικός μέχρι τις υψηλές στροφές. Παράλληλα, ο εύχρηστος επιλογέας διευκολύνει στις γρήγορες εναλλαγές των ταχυτήτων.

Συνεχίζοντας την πορεία μας στις μαγικές, χιονισμένες διαδρομές του όρους Μαίναλο, αντικρίσαμε ένα οροπέδιο στρωμένο με χιόνι. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος για «παιχνίδια» με το αυτοκίνητο και τελικά το ευχαριστηθήκαμε με την ψυχή μας. Παρότι το C5 Aircross δεν διαθέτει 4κίνηση, το σύστημα Grip Control (με τις λειτουργίες Normal, Sand, Snow, All-Road και ESP OFF λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά και μας έβαλε… ασπροπρόσωπους. Με την επιλογή Snow (λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα) προσαρμόζεται αυτόματα η πρόσφυση κάθε τροχού. Έτσι, το C5 Aircross πάταγε στο χιόνι χωρίς ο ένας τροχός να γυρίζει άσκοπα και ο άλλος να μένει ακίνητος, όπως συμβαίνει σε ένα κλασικό 2κίνητο.

Δείτε ακόμη: Νέα ειδική έκδοση Citroen C4 Cactus C-Series

Επιστροφή στην άσφαλτο και κατεύθυνση προς το ορεινό χωριό της Βυτίνας, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.030 μέτρων. Ο «δρόμος της αγάπης» είναι ένα από τα αξιοθέατα του χωριού και το τοπίο είναι παραμυθένιο με τη διαδρομή ανάμεσα στα δέντρα. Στην πλατεία της Βυτίνας και γύρω από αυτή υπάρχουν καφέ και ταβέρνες, αλλά και μαγαζιά με πολλά παραδοσιακά προϊόντα, όπως μέλι, καρύδια, ζυμαρικά, όσπρια, βότανα, αρωματικά φυτά κ.α. Τα πετρόκτιστα σπίτια είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, όπως και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στη Βυτίνα αλλά και κοντά σε αυτή. Ο επισκέπτης απολαμβάνει πλήθος παροχών και σίγουρα ένα τριήμερο είναι ότι πρέπει για να περιηγηθεί σε όλα αυτά τα μέρη να γεμίσει με μοναδικές εικόνες.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store