Πώς καθαρίζουμε αποτελεσματικά το παρμπρίζ

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου είναι μια από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες, η οποία μας «δένει» με τον τετράτροχο σύντροφο όταν πραγματοποιείται από εμάς. Το πλυντήριο αφαιρεί την «μυσταγωγία», όμως είναι πιο γρήγορο και απαιτεί μηδενική προσπάθεια από μέρους μας. Όπως και να ΄χει, το αυτοκίνητο είναι καθαρό. Το παρμπρίζ, όμως, πολλές φορές περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Κάτι που δεν θα έπρεπε να ισχύει, καθότι η γυάλινη επιφάνεια εμπρός μας είναι το παράθυρο στον δρόμο. Η καθαριότητά του είναι περισσότερο ζήτημα ασφάλειας, παρά καλλωπισμού, καθώς η ορατότητα θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Και αυτά είναι τα απλά βήματα για την εξασφάλισή της.

Χρησιμοποιούμε μείγμα 50-50 καθαριστικού με νερό. Προφανώς σκέτο νερό δεν καθαρίζει αποτελεσματικά την γυάλινη επιφάνεια, χώρια τις στάμπες που δημιουργεί όταν στεγνώνει. Πολύ καθαριστικό, από την άλλη, απομακρύνεται δύσκολα και αφήνει επίσης σημεία με θαμπάδες. Οπότε προσέχουμε την αναλογία.

Πλένουμε σε σκιερό μέρος. Ίδια συνθήκη με το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Αν το χτυπάει ο ήλιος, στεγνώνει πολύ σύντομα και πέρα από τις ανεπιθύμητες στάμπες, μας αναγκάζει να κάνουμε την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά.

Δείτε ακόμα: Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;

Κυκλικές κινήσεις. Το «wax in-wax out» του Καράτε Κιντ δεν προήλθε από τύχη. H κυκλική κίνηση του σφουγγαριού καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια και καθαρίζει με ομοιογένεια. Οι οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις προκαλούν γραμμές (χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν καθαρίζουμε τα γυαλιά μας), οι οποίες μετά προκαλούν ζητήματα με την διάθλαση που προκαλούν στο φως.

Στεγνό πανί. Όπως και με το γενικότερο πλύσιμο, έτσι και στο παρμπρίζ επιστρατεύουμε στεγνό πανί για το τελείωμα του πλυσίματος. Προτιμούμε ένα μικροϊνών, ώστε να μην μείνουν χνούδια μετά.

Δεν ξεχνάμε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων. Προφανώς η πιο εύκολη λύση, είναι το πλυστικό του αυτοκινήτου. Μια κίνηση με τον λεβιέ πίσω από το τιμόνι και το παρμπρίζ είναι «λαμπίκο». Μόνο που η ανωτέρω πρόταση δεν ισχύει όταν τα μάκτρα είναι «φαγωμένα». Για την ακρίβεια, κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση δημιουργώντας ένα παρμπρίζ που κουράζει το μάτι και επιβάλλει το χειροκίνητο πλύσιμο.

Διαβάστε επίσης: Έτσι πλένονται τα μεγαλύτερα οχήματα στον κόσμο! (+videos)

Αποφεύγουμε τα μωρομάντηλα. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον για απομάκρυνση κουτσουλιών, όμως η θαμπάδα που αφήνουν συναγωνίζεται αυτή των ταλαιπωρημένων μάκτρων. Για σύντομο καθάρισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μωρομάντηλο, αλλά θα πρέπει να το «ξεβγάλουμε» με νερό και κανονικό χαρτομάντηλο.

Δεν ξεχνάμε το «από μέσα». Μπορεί η πλειονότητα της βρωμιάς να συγκεντρώνεται απ’ έξω, όμως και το εσωτερικό του παρμπρίζ θέλει την φροντίδα του. Σκόνη, έντομα, υγρασία, όλα μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα ορατότητας.

Get it on Google Play Download on the App Store