Σοκ! Τροχόσπιτα «τάφοι» σε crash tests (+video)

Οι διακοπές με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ και στην Ελλάδα διατίθενται εδώ και χρόνια τέτοιου τύπου οχήματα, είτε μεταχειρισμένα είτε καινούργια. Μάλιστα το κόστος αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινούμενου τροχόσπιτου είναι υψηλό αφού κυμαίνεται γύρω στις 50.000 ευρώ και άνω, ενώ είναι εφοδιασμένο με όλα τα κομφόρ ενός σπιτιού.

Δείτε ακόμη: Στέλνουν οι εταιρείες «ύποπτα» αυτοκίνητα στα crash tests;

Τα περισσότερα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα βασίζονται σε καρότσες γνωστών μεγάλων βαν οχημάτων, όπως είναι Fiat Ducato, Ford Transit, Renault Trafic, Citroen Jumper κ.λπ. Παράλληλα, κάποια άλλα βασίζονται σε πλαίσια τύπου σκάλας μικρών φορτηγών και πάνω σε αυτά χτίζεται το υπόλοιπο αμάξωμα.

Η Σουηδική Διοίκηση Μεταφορών Trafikverket, αποφάσισε να πραγματοποιήσει crash test σε δύο διαφορετικά αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, βλέποντας ότι στη Σουηδία έχουν καταγραφεί θανατηφόρα ατυχήματα με τέτοια οχήματα. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά σοκαριστικά και πλέον οι κατασκευαστές τέτοιων οχημάτων θα πρέπει να αλλάξουν τα στάνταρ τους. Η μετωπική σύγκρουση έγινε με 64 χλμ./ώρα σε παραμορφούμενη μπαριέρα (όπως στο Euro NCAP), ωστόσο λόγω του μεγάλου βάρους του τροχόσπιτου, η Trafikverket εκτιμά ότι είναι παρόμοια με ένα μέσο επιβατικό αυτοκίνητο με ταχύτητα 90 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμη: Ποια νέα SUV κατέκτησαν 5 αστέρια στα crash tests; (+videos)

Το πρώτο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο έχει το εμπρός μέρος μέχρι και την καμπίνα του οδηγού και συνοδηγού από βαν και το υπόλοιπο είναι μετασκευή. Σε μια σύγκρουση ανάλογη του crash test ο οδηγός δεν θα επιβίωνε, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες θα τραυματίζονταν σοβαρά. Το δεύτερο και πλήρως μετασκευασμένο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο κυριολεκτικά συνθλίβεται. Παράλληλα, οι επιβάτες κινδυνεύουν να τραυματιστούν και από τα τμήματα της καμπίνας που διαλύονται και εκσφενδονίζονται.

Παρακολουθείστε παρακάτω το σοκαριστικό βίντεο με τα crash tests:

Get it on Google Play Download on the App Store