Οι τεχνολογίες αιχμής του νέου Ford Focus

Η Ford αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες το εντελώς νέο Focus, το οποίο σύμφωνα με τη μάρκα αποτελεί το πιο καινοτόμο, δυναμικό και συναρπαστικό Focus όλων των εποχών. Το νέο Ford Focus λανσάρει μία ευρύτερη γκάμα προηγμένων χαρακτηριστικών από οποιοδήποτε όχημα στην ιστορία της Ford, φέρνοντας τεχνολογίες συνώνυμες με αυτοματοποίηση επιπέδου 2 σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές.

Adaptive Cruise Control (ACC) με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring βοηθά το αυτοκίνητο να διατηρεί μία απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Παράλληλα διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του, μπορεί να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος εντός των νόμιμων ορίων, παρακολουθώντας την οδική σήμανση και τις πληροφορίες από το GPS. Η νέα λειτουργία Stop & Go επιτρέπει στο σύστημα ACC να σταματά τελείως το όχημα σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας.

Δείτε ακόμη: Νέο Ford Escort με πολλές βελτιώσεις

Η τεχνολογία Lane Centring παρακολουθεί τις σημάνσεις του δρόμου και μπορεί να εφαρμόσει ελαφριά αλλά αισθητή ροπή στο τιμόνι ώστε το όχημα να παραμένει στο κέντρο της λωρίδας, όποτε ενεργοποιείται το σύστημα ACC.

Το Adaptive Front Lighting System με Predictive curve light (προληπτικός φωτισμός στροφών) και Sign-based light (φωτισμός ανάλογα με την οδική σήμανση) της Ford για πρώτη φορά προσαρμόζει εκ των προτέρων τις δέσμες των προβολέων για μέγιστη ορατότητα πριν το όχημα φτάσει σε μία στροφή, διασταύρωση ή κυκλικό κόμβο.

Το Focus είναι επίσης το πρώτο όχημα της Ford στην Ευρώπη με Head-up display (HUD). Έχοντας ειδικά φίλτρα για την αναδιπλούμενη πολυανθρακική οθόνη, είναι η πρώτη στο είδος της που μπορούν να διαβάσουν και χρήστες που φοράνε πολυεστιακούς φακούς.

Το Active Park Assist 2 διευκολύνει το παρκάρισμα με πλήρως αυτοματοποιημένους ελιγμούς σε κάθετους και παράλληλους χώρους στάθμευσης, πιέζοντας απλά ένα μπουτόν. Ενεργοποιείται από τον ηλεκτρονικό επιλογέα του νέου, οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου της Ford.

Βελτιωμένη τεχνολογία αυτόνομης πέδησης Pre-Collision Assist με Pedestrian και Cyclist Detection (ανίχνευση πεζού και δικυκλιστή), που μπορεί να ανιχνεύει άτομα πάνω ή δίπλα στο δρόμο, ή μπορεί να διασχίζουν το δρόμο στην πορεία του αυτοκινήτου.

Το Evasive Steering Assist ανιχνεύει αργά κινούμενα ή σταματημένα οχήματα στην εμπρόσθια πορεία και υποστηρίζει τους ελιγμούς διεύθυνσης ώστε να μπορούν οι οδηγοί να αποφύγουν ένα όχημα σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Ford Fiesta ST-Line 1.0 λτ. EcoBoost 140 PS

Blind Spot Information System με Cross Traffic Alert, προειδοποιεί τους οδηγούς που εξέρχονται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για τη διέλευση οχημάτων πίσω τους, ενώ μπορεί για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσει και πίεση πέδησης για την αποφυγή ή τη μείωση των επιπτώσεων μιας σύγκρουσης.

Rear wide-view camera, που προφέρει ορατότητα 180 μοιρών πίσω από το όχημα για βελτιωμένη ορατότητα κατά την έξοδο με όπισθεν από χώρους στάθμευσης ή ιδιωτικούς δρόμους.

Το νέο Focus λανσάρει την τεχνολογία FordPass Connect modem, μετατρέποντας το όχημα σε κινητό WiFi hotspot με συνδεσιμότητα για μέχρι 10 συσκευές. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα μιας σειράς λειτουργιών άνεσης μέσω της mobile εφαρμογής FordPass, όπως:

  • Vehicle Locator (Εντοπιστής οχήματος), βοηθά τους ιδιοκτήτες να εντοπίζουν το αυτοκίνητό τους σε συνωστισμένα πάρκινγκ πολυκαταστημάτων.
  • Vehicle Status (Κατάσταση οχήματος), για έλεγχο στάθμης καυσίμου, κατάσταση προειδοποιήσεων, ζωή λαδιού και άλλα.
  • Door Lock Unlock (Κλείδωμα Ξεκλείδωμα Θυρών), επιτρέπει απομακρυσμένη πρόσβαση στο Focus.
  • Remote Start (Εκκίνηση εξ Αποστάσεως), για μοντέλα Focus με οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο.
  • Λειτουργία eCall, καλεί αυτόματα υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος και επιτρέπει στους επιβάτες να συνδέονται άμεσα με υπηρεσίες διάσωσης μέσω ενός μπουτόν SOS στην κονσόλα οροφής.
  • Ασύρματη φόρτιση για συμβατά smartphones, η οποία ανιχνεύει αυτόματα συμβατές συσκευές για να ξεκινήσει η φόρτιση.

Δείτε ακόμη: Μικρομεσαία turbo βενζίνης με 15.000 ευρώ

Get it on Google Play Download on the App Store