Νέο και ελαφρύτερο Honda Civic Type R (+videos)

Η Honda παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή του Civic Type R και οι αλλαγές είναι πολύ περισσότερες από μια αισθητική αναβάθμιση.

Οι αλλαγές για το «Τάπερ» ξεκινούν από την ονομασία. Πλέον η μοναδική έκδοση που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα, λέγεται GT. Κι αυτό, γιατί προφανώς πλέον δεν είναι μόνη της στην γκάμα του «εκρηκτικού» Honda. Ξεχωρίζει χάρις στον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα. Συγκεκριμένα στους πλευρικούς αεραγωγούς έχει προστεθεί μια «λεπίδα», όπως έχει γίνει αντίστοιχα και στις πιο απλές εκδόσεις. Φυσικά κυριότερη διαφορά, αφορά την προσθήκη του χρώματος Boost Blue, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Η μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα και η στενότερη γρίλια, βελτιώνουν την ψύξη του κινητήρα κατά 13% οδηγώντας σε παράλληλη μείωση της θερμοκρασίας στο μηχανοστάσιο, έως 10 βαθμούς Κελσίου. Το λογισμικό των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ Adaptive Damper System είναι αναθεωρημένο, αναλύοντας ταχύτερα τις συνθήκες του οδοστρώματος και βελτιώνοντας την απόκριση της απόσβεσης, αλλά και την ποιότητα κύλισης. Οι βραχίονες της πίσω ανάρτησης έχουν σφίξει, ενισχύοντας τη σταθερότητα της ουράς κατά 8%. Μπροστά συναντάμε ρουλεμάν χαμηλής τριβής, που βελτιώνουν την αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης.

Δείτε ακόμα: Οι τιμές του ανανεωμένου Honda Civic

Τα φρένα αποτελούνται από νέα τακάκια και δαγκάνες, όντας ελαφρύτερα κατά 2,5 κιλά και απολαμβάνοντας καλύτερης θερμικής αγωγιμότητας. Οι Ιάπωνες μηχανικοί, δε, βελτιστοποίησαν μέχρι και την αίσθηση του πεντάλ, μειώνοντας τη νεκρή διαδρομή κατά 15 χλστ. προς όφελος του «δαγκώματος» και της αίσθησης που δέχεται ο οδηγός.

Στο εσωτερικό υπάρχει νέο τιμόνι με επένδυση alcantara και βελτιωμένο σύστημα πολυμέσων, ενώ προσθήκη αποτελεί το σύστημα Active Sound Control, που αλλάζει τον ήχο του κινητήρα ανάλογα του προγράμματος λειτουργίας μέσω των ηχείων.

Πρωτιά όχι μόνο για το Type R, αλλά γενικότερα για Honda, αποτελεί το Honda LogR. Ένα σύστημα τηλεμετρίας, που καταγράφει και αναλύει το οδηγικό προφίλ, προσφέροντας συμβουλές για βελτίωση της οδήγησης αλλά και πληροφορίες για τις παραμέτρους του αυτοκινήτου, όπως χρόνους πίστας, πλευρική επιτάχυνση, ποσοστό χρησιμοποίησης γκαζιού/φρένου κλπ. Όλα και μέσω εφαρμογής στο smartphone!

Το LogR προσφέρει τρία modes: Performance Monitor, Log Mode και Auto Score. Στην πρώτη, αναγράφονται οι λειτουργίες του Type R, όπως σχέση στο κιβώτιο, πίεση τούρμπο, θερμοκρασία λαδιού και νερού, πίεση λαδιού και θερμοκρασία εισαγωγής, ενώ υπάρχει η δυνατότητα 3D όπου παρουσιάζεται τρισδιάστατο γράφημα του αυτοκινήτου, στο οποίο απεικονίζεται ο τρόπος που επιταχύνει, φρενάρει και στρίβει με θέαση από ψηλά (σαν video game). Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η μέτρηση των G που αναπτύσσονται σε στροφές και φρένα.

Στο Log Mode χρησιμοποιείται το GPS, ώστε να εντοπισθεί η τοποθεσία του αυτοκινήτου -κυρίως για χρήση πίστας- και ο αλγόριθμος του συστήματος, βάσει τοπογραφικών στοιχείων και οδηγικών inputs, προσφέρει συμβουλές για βελτιστοποίηση του χρόνου, μέσω του αποτελεσματικότερου φρεναρίσματος κλπ.

Διαβάστε επίσης: Honda S2000: 20 χρόνια στους κόφτες! (+videos)

Το Auto Score είναι το επόμενο βήμα του Log Mode, όπου καταγράφεται και βαθμολογείται η συμπεριφορά του οδηγού στα χειριστήρια.

Εκτός από τα gadget και την εμφάνιση, όμως, τα μεγάλα νέα αφορούν δυο ολοκαίνουργιες εκδόσεις.

Honda Civic Type R Sport Line

H πρώτη είναι μια εκπολιτισμένη εκδοχή του μοντέλου, με την ονομασία Sport Line. Ειδοποιός διαφορά η αντικατάσταση της τεράστιας αεροτομής με ένα διακριτικό spoiler.

Οι νέες ζάντες των 19 ιντσών περιβάλλονται από ελαστικά Michelin Pilot Sports 4S, με μαλακότερα πλαϊνά προς όφελος της άνεσης και της ποιότητας κύλισης. Στο ίδιο μοτίβο και τα επιπλέον ηχομονωτικά υλικά, που χρησιμοποιούνται στον χώρο του πορτμπαγκάζ και τον «καθρέπτη».

Τα πολύ σημαντικά μαντάτα, ωστόσο, αφορούν το άλλο άκρο. Που παίρνει τη μορφή του…

Honda Civic Type R Limited Edition

Εδώ τα πράγματα είναι απλά: πρόκειται για το πιο σκληροπυρηνικό Civic Type R όλων των εποχών και το πιο εστιασμένο Honda -κατά δήλωση των ίδιων- μετά το πρώτο NSX-R!

Ολόκληρη η κατασκευή στοχεύει στην επίτευξη χρόνων πίστας και προσφοράς ανόθευτης αίσθησης, με αναθεωρημένο setup στην ανάρτηση και ζάντες ελαφρού κράματος 20 ιντσών της BBS, με ελαστικά Michelin Cup 2. Οι μηχανικοί της Honda υπέβαλλαν το Type R σε δίαιτα, καταργώντας συστήματα κλιματισμού και infotainment, αλλά και σεβαστό τμήμα της ηχομόνωσης. Ως αποτέλεσμα, το Limited Edition είναι 47 κιλά ελαφρύτερο σε σχέση με το GT διατηρώντας παράλληλα τα πίσω καθίσματα (καταφανής σπόντα της Honda για το Renault Megane R.S. Trophy-R).

Δείτε ακόμα: Βολίδα Honda Civic Type R με σχεδόν 380 ίππους

Όπως σε όλα τα «Τάπερ», ο 2λιτρος VTEC Turbo αποδίδει 320 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 400 Nm στις 2.500-4.500 σ.α.λ., με τα 100 χλμ./ώρα από στάση να έρχονται σε 5,7 δλ.

Όπως καταλαβαίνουμε από το όνομα, το Civic Type R Limited Edition θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Μόλις 100 για την Ευρώπη και 600 για τις Η.Π.Α. (εκεί η μείωση του βάρους είναι στα 21 κιλά), όλα στο αποκλειστικό Phoenix Yellow χρώμα.

Η διάθεση του νέου Civic Type R θα ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι.

Get it on Google Play Download on the App Store