Το Renault Megane RS «ρίχνει» στη Ferrari F50 (+video)

Αποτελεί κοινό τόπο και εγκαθιδρυμένη συνθήκη πως τα hot και mega hatches σήμερα είναι το ίδιο, ή και πιο, γρήγορα από παλαιότερα supercars. Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, προκαλεί ανατριχίλα το γεγονός πως ένα Renault Megane έχει φτάσει στο σημείο να είναι ταχύτερο από μια εκ των πιο ποθητών Ferrari όλων των εποχών!

Τον περασμένο Νοέμβρη, η σκληροπυρηνική έκδοση Trophy-R του γαλλικού μικρομεσαίου έκανε ρεκόρ ταχύτερου γύρου για μπροστοκίνητο παραγωγής στην πίστα της Suzuka, με χρόνο 2.25.454 – σχεδόν 3 δλ. ταχύτερα από τον προηγούμενο πάροικο της πρώτης θέσης, που ήταν επίσης Renault! Για την ακρίβεια, το προηγούμενο Megane RS 275 Trophy-R, το οποίο είχε σημειώσει 2.28.000. Στα πηδάλια αμφοτέρων των Renault, ο Laurent Hurgon. Ρίχνοντας μια ματιά στα αυτοκίνητα που έχουν καταθέσει διαπιστευτήρια στο ιαπωνικό σιρκουί, διαπιστώνουμε πως είναι ταχύτερο από τις Lamborghini Diablo SV, Porsche Carrera GT, Ferrari F355 και Porsche 993 GT2. Η διαφορά στην περίπτωση της F355, προσεγγίζει τα 8 δλ.

Δείτε ακόμα:  Το VW Golf GTI TCR μετριέται με το Renault Megane R.S. Trophy (+video)

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν σημειώσει τους χρόνους με επαγγελματίες οδηγούς αγώνων πίσω από το τιμόνι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ανεπανάληπτης εκπομπής Best Motoring. Σε αυτές τις ματιές, λοιπόν, εντοπίζουμε ένα στοιχείο που σοκάρει: η Ferrari F50 έχει καταγράψει χρόνο 2.26.525 – 1 ολόκληρο δλ. σχεδόν πίσω από το Trophy-R! Οδηγός της, δε, δεν ήταν κάποιος δημοσιογράφος ή οδηγός αγώνων της σειράς, αλλά ο Ιάπωνας θρύλος Motoharu Kurosawa!

Για να αντιληφθούμε πλήρως το μέγεθος του επιτεύγματος για το Megane, αλλά και της προόδου της τεχνολογίας, αρκεί να θυμηθούμε πως η F50 αποτελεί τη μεταφορά στο δρόμο της 641 – του μονοθεσίου, δηλαδή, που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της F1 τη σεζόν του 1990, με τους Alain Prost και Nigel Mansell στο cockpit! Ο 4.7 V12 προήλθε από τον αγωνιστικό Tipo 036 3.5 L, όντας απευθείας συνδεδεμένος με το ανθρακονημάτινο σασί. Τεχνοτροπία βγαλμένη κατευθείαν από την κορωνίδα του motorsport. Η απόδοση έφτανε τα 520 άλογα στις 8.000 σ.α.λ. (με τον κόφτη στις 8.640) και τα 471 Nm ροπής στις 6.700 σ.α.λ. Το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο τροφοδοτούσε τους πίσω τροχούς, συνδράμοντας σε επιτάχυνση 3,8 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, 8,5 δλ. για το 0-160 χλμ./ώρα και τελική 325 χλμ./ώρα.

Το Trophy-R μπορεί να μην είναι το hot hatch που έχουμε συνηθίσει, διαθέτοντας κεραμικά δισκόφρενα, ανθρακονημάτινες ζάντες, ειδικά εξελιγμένα ελαστικά της Bridgestone και roll cage αντί πίσω καθισμάτων, όμως δεν παύει να βασίζεται στο Megane. Καμία σύνδεση με Formula 1, κανένας συσχετισμός με αγωνιστικό μονοθέσιο και ειδικό βάρος ονόματος απείρως χαμηλότερο της Ferrari. Στην πράξη, πάντως, καταφέρνει να «ρίξει» στην μετουσίωση των εορτασμών για τα 50 χρόνια του «Cavallino Rampante» 0,8 του δευτερολέπτου!

Διαβάστε επίσης: Ferrari F40, F50, Enzo και LaFerrari στην πίστα του Φιοράνο (video)

Απολαύστε τον Kurosawa και την F50, μαζί με τους υπόλοιπους «ημίθεους» του Best Motoring, εν δράσει:

Get it on Google Play Download on the App Store