Νέο ηλεκτρικό Hyundai Kona με 470 χλμ. αυτονομία

Η Hyundai αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού καθώς πλέον προσφέρει στην άκρως δημοφιλή κατηγορία των μικρών SUV το ηλεκτρικό Kona, το οποίο είναι και το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο μοντέλο στην κατηγορία του.

Δείτε ακόμη: Νέο Toyota Auris και με υβριδική έκδοση 2.0 λτ. (+video)

Το ηλεκτροκίνητο Kona έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή στην αγορά, καθώς παντρεύει τις δυο πιο ανερχόμενες τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Την ηλεκτροκίνηση και το SUV αμάξωμα.

Η ηλεκτροκίνητη έκδοση του μοντέλου δεν έχει ιδιαίτερες σχεδιαστικές αλλαγές σε σχέση με την συμβατική έκδοση, υιοθετώντας πλήρως το στυλ της. Η βασικότερη διαφορά είναι η εμπρός κλειστή μάσκα (χωρίς γρίλιες) καθώς πλέον δεν χρειάζεται να αναπνέει το αυτοκίνητο από εκεί. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4.180 χλστ.  (όντας αυξημένο κατά 15 χλστ. σε σχέση με την συμβατική έκδοση), ενώ το μεταξόνιό του παραμένει στα 2.600 χλστ. Το πλάτος του είναι στα 1.800 χλστ. και το ύψος του στα 1.570 χλστ. (αυξημένο κατά 20 χλστ.).

Το εσωτερικό του ηλεκτρικού Kona, ακολουθεί και αυτό με την σειρά του την αρχιτεκτονική της συμβατικής έκδοσης, με τις αλλαγές να εντοπίζονται στα γραφικά του ψηφιακού πίνακα οργάνων, ο οποίος έχει φυσικά και διαφορετικές ενδείξεις.

Ας πάμε όμως και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου τα οποία έχουν και την μεγαλύτερη αξία, καθώς μιλάμε για την ηλεκτροκίνητη έκδοση ενός συμβατικού μοντέλου, η οποία είναι έτοιμη για παραγωγή. Η έκδοση με την αυξημένη αυτονομία προσφέρει περίπου 470 χλμ. αυτονομίας με μέση κατανάλωση 15,2 kWh/100 χλμ. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 204 ίππους και χαρίζει στο Kona 0-100 χλμ./ώρα σε 7,6 δευτερόλεπτα. Από την άλλη η βασική έκδοση προσφέρει 300 χλμ. αυτονομίας και αποδίδει 135 ίππους, ενώ έχει μέση κατανάλωση 14,8 kWh/100 Χλμ. Και στις δύο περιπτώσεις η ροπή είναι στα 350 Nm και η τελική ταχύτητα στα 167 χλμ./ώρα.

Όσον αφορά στην φόρτισή του τώρα, χρειάζεται μόλις 54 λεπτά για να φορτίσει στο 80% μέσω ταχυφορτιστή, ενώ με κανονικό φορτιστή χρειάζεται 9 ώρες και 40 λεπτά η έκδοση με την μεγάλη μπαταρία και 6 ώρες και 10 λεπτά η έκδοση με την μικρή μπαταρία.

Φυσικά περιττεύει να πούμε πως ο εξοπλισμός του τόσο σε επίπεδο άνεσης όσο και σε επίπεδο ασφάλειας είναι υπερπλήρης.

Διαβάστε επίσης: Ξεκινά η διάθεση της BMW X2 στην Ελλάδα

Το ηλεκτροκίνητο Hyundai Kona θα το δούμε επισήμως στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης ενώ θα έρθει και στην χώρα μας, χωρίς ακόμη να μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την τιμή του.

Get it on Google Play Download on the App Store