Το νέο Nissan Almera των 13.300 ευρώ

H Nissan στην Ευρώπη έχει σταματήσει τη διάθεση μικρομεσαίου σεντάν μοντέλου από το Tiida, ωστόσο στις υπόλοιπες ηπείρους και χώρες του κόσμου περιλαμβάνει στην γκάμα της τέτοιο μοντέλο με τις ονομασίες Versa (στην Αμερική) ή Almera και Sunny (στην Αφρική και Ασία). Οι δύο τελευταίες ονομασίες ήταν πολύ γνωστές και δημοφιλείς στην Ελλάδα, αφού πωλήθηκαν χιλιάδες Nissan Sunny και Almera τις δεκαετίες του ’90 και του ’00.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 140 PS

Πρόσφατα η Nissan παρουσίασε στις Η.Π.Α. το νέο Versa, για το οποίο ανακοίνωσε τις τιμές του. Αυτές ξεκινούν από 14.730 δολάρια (13.300 ευρώ) ή από 16.400 δολάρια (14.800 ευρώ) με το CVT κιβώτιο.

Το Versa (όπως αντίστοιχα και τα Almera ή Sunny) βασίζεται στην πλατφόρμα του Micra, όμως έχει σημαντικά μεγαλύτερο μήκος και μεταξόνιο. Το ίδιο ισχύει και για το νέο Versa, με μήκος 4.495 χλστ., πλάτος 1.739 χλστ., ύψος 1.455 χλστ. και μεταξόνιο 2.618 χλστ. Το μακρύτερο μεταξόνιο και ο πίσω πρόβολος προσφέρουν αισθητά περισσότερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών και μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ 405 λτ. σε σχέση με το Micra.

Δείτε ακόμη: Νέο ηλεκτρικό pickup βασισμένο στο Nissan Navara

Σχεδιαστικά θυμίζει το νέο Micra στο εμπρός άκρο, όμως υπάρχουν πολλές διαφορές στα φανάρια και στον προφυλακτήρα. Η ενσωμάτωση του πίσω τρίτου όγκου με την έντονη κλίση του παρμπρίζ παραπέμπει στα 4θυρα κουπέ, ακολουθώντας τα αισθητικά πρότυπα των μεγαλύτερων Altima και Maxima. Επίσης, το σφηνοειδές προφίλ του συμβάλλει και στο χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή (0,29). Το εσωτερικό του νέου Versa είναι ίδιο με εκείνο του μικρού μοντέλου της Nissan, ενώ εξοπλίζεται με όλα τα γνωστά στοιχεία ανέσεων, ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού.

Την κίνηση του νέου Versa αναλαμβάνει ένα ατμοσφαιρικό 1.6 λτ. 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο Twin CVTC (Continuously Variable valve Timing Control), ισχύος 122 ίππων στις 6.300 σ.α.λ. και με 155 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ., το οποίο συνδυάζεται 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή αυτόματο CVT Xtronic. Η μεικτή κατανάλωση είναι 6,7 λτ./100 χλμ. και 5,9 λτ./100 χλμ. αντίστοιχα.

Η παραγωγή του νέου Versa για τις αγορές της Αμερικής γίνεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Μεξικό.

Δείτε ακόμη: Πόσο κάνει το Nissan GT-R 50th Anniversary Edition;

Get it on Google Play Download on the App Store