Πιο ισχυρές από ποτέ οι νέες ειδικές Porsche Boxster και Cayman (+video)

Διπλό χτύπημα από την Porsche, η οποία παρουσίασε τις 718 Boxster Spyder και Cayman GT4, γενόμενες οι ισχυρότερες εκδόσεις στην ιστορία των δυο μοντέλων.

Κάτω από το καπό και των δύο συναντάμε έναν νέο 4λιτρο, ατμοσφαιρικό κινητήρα, έμπνευσης 911 GT3. Η απόδοση φτάνει τους 420 ίππους στις 7.600 σ.α.λ., με τον κόφτη στις 8.000 (αυτός της GT3 φτάνει στις 9.000 σ.α.λ.) και 420 Nm ροπής μεταξύ 5.000-6.800 σ.α.λ. Όπως γίνεται αντιληπτό, το downsizing εδώ δεν έχει θέση. Οι Boxster Spyder και Cayman GT4 ακολουθούν τον δρόμο της παλιάς σχολής, με το στροφάρισμα και την ακαριαία απόκριση του κινητήρα σε πρώτο πλάνο. Το νέο μοτέρ διαθέτει μεταβλητή πολλαπλή εισαγωγής και πιεζοηλεκτρικά μπεκ, μια τεχνολογία που σύμφωνα με την Porsche χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλόστροφο σύνολο.

Δείτε ακόμα: H Porsche 911 GT2 RS διαλύει την επίσημη τελική της (+video)

Φυσικά οι επιταγές της εποχής (βλέπε εκπομπές ρύπων) δεν μένουν εκτός ρεπερτορίου, οπότε οι Γερμανοί ενσωμάτωσαν τεχνολογία μερικής απενεργοποίησης κυλίνδρων, η οποία αναλόγως του φορτίου γκαζιού διακόπτουν τον ψεκασμό σε μια από τις δυο μεριές του boxer. Ήτοι για συγκεκριμένα διαστήματα, τα κεντρομήχανα sportscars των 420 ίππων μπορούν να λειτουργήσουν ως τρικύλινδρα!

Με τέρμα γκάζι, πάντως, οι επιδόσεις περισσότερο σε supercar φέρνουν. Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και στις δυο περιπτώσεις έρχονται σε 4,4 δλ., ενώ η Cayman GT4 έχει ελαφρώς υψηλότερη τελική από την Boxster Spyder (304 έναντι 301 χλμ./ώρα).

Οι ειδικές Porsche πάντα είχαν αυτοσκοπό τις συγκινήσεις εντός πίστας και γενικότερα τις στροφές, οπότε οι δυο 718 δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Porsche Active Suspension Manager (PASM) είναι στάνταρ, με την απόσταση από το έδαφος να παρουσιάζεται μειωμένη κατά 30 χλστ. Το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας Porsche Stability Manager (PSM) είναι επαναρυθμισμένο (φυσικά απενεργοποιείται πλήρως), ενώ την βέλτιστη κατανομή της ροπής μεταξύ των πίσω τροχών αναλαμβάνει το Porsche Torque Vectoring, με μηχανικό μπλοκέ διαφορικό.

Η κορυφαία Cayman ξεχωρίζει χάρις στο φιξ σπόιλερ πίσω και τον ευμεγέθη διαχύτη, τα οποία προσφέρουν 50% περισσότερη κάθετη δύναμη σε σχέση με τις απλές, δίχως να αυξάνουν τον συντελεστή οπισθέλκουσας. Η Boxster Spyder διακρίνεται για το κάλυμμα πίσω από τα καθίσματα, το οποίο ενσωματώνει ένα «αιωρούμενο» πίσω φως φρένων ανάμεσά τους. Σε αυτή την περίπτωση το σπόιλερ ανασηκώνεται στα 120 χλμ./ώρα. Οι ζάντες των 20 ιντσών και τα ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 διάστασης 245/35 εμπρός και 295/30 πίσω, είναι σε αμφότερες στάνταρ. Η Porsche δηλώνει πως η 718 Cayman GT4 γυρίζει το Nurburgring 10 ολόκληρα δευτερόλεπτα σε σχέση με την προηγούμενη.

Διαβάστε επίσης: Eλληνικό Honda S2000 Turbo «καταπίνει» Porsche Panamera (+video)

Aφήσαμε για το τέλος ίσως την μεγαλύτερη είδηση. Η οποία αναφέρει πως η ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω παραδοσιακού, χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων!

Get it on Google Play Download on the App Store