Renault Megane RS Trophy με 300 άλογα (+video)

Πιστή στην υπόσχεση που έδωσε πέρσι, όταν παρουσιάστηκε το νέο Megane RS, η Renault μας δίνει έναν ακόμη λόγο για να ποθούμε το «όπλο» της. Και ακούει στο όνομα Trophy.

H κορυφαία έκδοση του γαλλικού hot hatch έρχεται να βάλει «μπουρλότο» σε μια κατηγορία που βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό, ανεβάζοντας την ισχύ από τα 280 στα 300 άλογα. Ο 1.800αρης υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας δέχεται μια εξίσου καλοδεχούμενη αύξηση στην ροπή, φτάνοντας τα 400 Νm (από 390) ενώ αν συνδυαστεί με το 6αρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ανεβαίνει ακόμα παραπάνω, στα 420 Nm. Όπερ σημαίνει ότι οι παραδοσιακοί/ρομαντικοί που θα επιλέξουν το -επίσης 6αρι- χειροκίνητοτο, θα έχουν 20 Nm λιγότερα κάτω από το δεξί πεντάλ. Όχι ότι θα έχουν έλλειμμα ταχύτητας, καθώς τα νούμερα επιδόσεων που ανακοινώνουν οι Γάλλοι για το χειροκίνητο κάθε άλλο παρά λιγόψυχα παρουσιάζονται.

Δείτε ακόμα: Renault RS «βαρέων βαρών» (+video)

Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε  5,7 δευτερόλεπτα (0,1″ λιγότερο από το κανονικό Megane RS) και η τελική ξεπερνά τα 260 χλμ./ώρα (255 χλμ./ώρα το απλό RS). Ενδεικτικός για το πόσο «απλωμένη» φαίνεται η καμπύλη της -αυξημένης- ροπής, είναι ο χρόνος που θέλει το Trophy για να καλύψει το «σπριντ» 80-120 χλμ./ώρα με 3η: μόλις 3,1 δευτερόλεπτα. Οπότε με δεδομένη την μεγαλύτερη ισχύ και την ταχύτερη αλλαγή σχέσεων του EDC, το αυτόματο θα αποδειχθεί ακόμα πιο γρήγορο.

Βέβαια τα RenaultSport δεν προσανατολίζονται σε κυνηγητά στην ευθεία, αλλά στην ανταμοιβή του οδηγού όταν ο δρόμος (και η πίστα) αρχίσει να «παίρνει στροφές». Το RS Trophy φέρει αυτούσιες τις ρυθμίσεις του Cup, οι οποίες περιλαμβάνουν σκληρότερη ρύθμιση στην ανάρτηση, μπλοκέ διαφορικό τύπου Torsen και ζάντες 19 ιντσών αποκλειστικής σχεδίασης ντυμένες σε ελαστικά  Bridgestone Potenza S001. Από το 2019 θα διατίθενται ακόμα ελαφρύτεροι τροχοί, που θα μειώνουν το βάρος της μη αναρτώμενης μάζας κατά 2 κιλά ανά πλήμνη, συνοδεία ειδικά εξελιγμένων Bridgestone Potenza S007. Πίσω από αυτούς τοποθετούνται νέα δισκόφρενα της Brembo, που μειώνουν το βάρος ανά τροχό άλλα 1.8 κιλά. Τα αμορτισέρ είναι 25% και τα ελατήρια 30% πιο σφιχτά σε σύγκριση με το Megane RS, ενώ οι αντιστρεπτικές ράβδοι σκλήρυναν κατά 10%.

Διαβάστε επίσης: Ένα «αγροτικό» Renault για την Formula 1

Όπως και το μικρότερο Megane RS, η έκδοση Trophy διαθέτει σύστημα ενεργής τετραδιεύθυνσης, με τους πίσω τροχούς να στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους εμπρός στις χαμηλές ταχύτητες (προς όφελος της ευελιξίας) και προς την ίδια στις υψηλές (προς όφελος της σταθερότητας). Προαιρετικά διατίθενται αγωνιστικά bucket της Recaro, τα οποία χαμηλώνουν τη θέση οδήγησης κατά 20 χιλιοστά.

Στο σετάρισμα της ανάρτησης έπαιξε σημαντικό ρόλο ο πιλότος της Renault στην Formula 1, Nico Hulkenberg, ενώ ήδη ακούγονται φήμες για μια σκληροπυρηνική έκδοση χωρίς πίσω καθίσματα, που θα επιχειρήσει να πάρει τα σκήπτρα του ταχύτερου μπροστοκίνητου παραγωγής στο Nurburgring από το Honda Civic Type R.

Get it on Google Play Download on the App Store