Έτσι θα είναι το εσωτερικό των μελλοντικών Toyota

Η Toyota είναι ακόμα μια εταιρεία που θα παρουσιάσει τις καινοτομίες της στην μεγάλη έκθεση CES, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα η ιαπωνική φίρμα θα παρουσιάσει το πως θα είναι το εσωτερικό των αυτόνομων αυτοκινήτων που θα παράγει, μέσω δυο concept.

Το πρώτο έχει την ονομασία ACES (Active Comfort Engaging Space) και προορίζεται για χρήση σε μοντέλα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4. Δηλαδή δεν θα είναι πλήρως αυτόνομα τα συγκεκριμένα οχήματα και για αυτό εξακολουθεί να υπάρχει τιμόνι. Ο πίνακας οργάνων προβάλλεται στο ταμπλό, ενώ έχει προσαρτηθεί σύστημα infotainment, πλαϊνές κάμερες αντί για συμβατικούς καθρέπτες καθώς και δυο ανεξάρτητα χειριστήρια για τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού.

Δείτε ακόμη: Πιο σπορ από ποτέ το Toyota Prius από την TRD

Η Toyota δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για τα συγκεκριμένα χειριστήρια, ανέφερε όμως ότι το πρωτότυπο διαθέτει ένα «σύστημα ανίχνευσης σωματικής κόπωσης». Αυτό μέσω των αισθητήρων «διαβάζει» τη θέση των ματιών, τη στάση του σώματος και μόλις διαπιστώσουν υπνηλία, το σύστημα με δονήσεις και ήχους, προσπαθεί να τον αφυπνίσει, ενώ επιπρόσθετα ρυθμίζεται ανάλογα η ζώνη ασφαλείας για μεγαλύτερη άνεση. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το ενσωματωμένο σύστημα κλιματισμού, το οποίο παρακολουθεί τη θερμοκρασία γύρω από κάθε άτομο. Για παράδειγμα αν ο οδηγός κρυώνει, το εσωτερικό θα θερμαίνει μόνο την περιοχή γύρω από αυτόν, αφήνοντας την επιθυμητή θερμοκρασία που έχει επιλέξει ο συνοδηγός.

Διαβάστε επίσης: Νέο σπορ Toyota Hilux Black Rally Edition

Το εξαιρετικά εντυπωσιακό που διαθέτει το ACES, είναι η δυνατότητα να «διαβάζει» τα συναισθήματα των επιβατών, προσπαθώντας να βελτιώσει την εκάστοτε διάθεση τους. Αυτό το επιτυγχάνει προσαρμόζοντας το σύστημα φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και με το να αρωματίζει ανάλογα τη καμπίνα, για περαιτέρω ηρεμία κι αποβολή άγχους!

Στο πλαίσιο της έκθεσης η Toyota εκτός από το ACES, θα παρουσιάσει και το Moox, ένας συνδυασμός των λέξεων Mobile (κινητό) και Box (κιβώτιο). Το εσωτερικό του Moox προορίζεται για πλήρως αυτόνομα οχήματα, όπου σύμφωνα με την Toyota θα μπορεί να προσφέρει διάφορες υπηρεσίες, ανάλογα με τις επιθυμίες του επιβάτη, είτε θέλει να εργαστεί, είτε να ψυχαγωγηθεί, με τις οθόνες να έχουν κυρίαρχο ρόλο στο Moox.

Get it on Google Play Download on the App Store