Ιδού το ταχύτερο SUV στον πλανήτη με 320 χλμ./ώρα τελική

Ξέρουμε την Porsche Cayenne Turbo, η οποία πρακτικά δημιούργησε και «θέριεψε» την κατηγορία των υπερ-SUV. Γνωρίζουμε επίσης την πρόσφατη Lamborghini Urus των 650 ίππων και 850 Nm ροπής, αλλά και την Alfa Romeo Stelvio QV των 510 και το Range Rover Sport SVR των 575 ίππων, που διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στην πίστα του Nurburgring για τον τίτλο του ταχύτερου SUV στο Nordschleife (επικράτησαν οι Ιταλοί τελικά). Την Lister την έχουν ακουστά μόνο όσοι παρακολουθούν διαχρονικά τους αγώνες αντοχής, για το επιτυχημένο Storm.

Δείτε ακόμα: Lamborghini Urus: SUV με 650 PS και 0-100 σε 3,6 δλ. (+video)

Οι Άγγλοι, λοιπόν, ισχυρίζονται πως αυτοί κατέχουν πλέον το προνόμιο του ταχύτερου SUV στον πλανήτη, με το LFP. Ή, για να συνεννοούμαστε καλύτερα, μια ολιστικά βελτιωμένη εκδοχή της Jaguar F-Pace SVR. Υπό κανονικές συνθήκες το βρετανικό SUV αποδίδει 550 ίππους από τον μηχανικά υπερτροφοδοτούμενο 5.0λιτρο V8, ικανά να εξασφαλίσουν μια επιτάχυνση για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα στα 4,1 δλ. και μια τελική της τάξης των 283 χλμ./ώρα. Οι μηχανικοί της Lister αναφέρουν μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση της ιπποδύναμης στα 675 άλογα, η οποία κατεβάζει τον χρόνο για το «κατοστάρι» στα 3,5 δλ. και -το κυριότερο- «εκτοξεύουν» την τελική ταχύτητα σε περισσότερα από 320 χλμ./ώρα. Ενδεικτικά το ταχύτερο SUV στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι η Urus, στα 305 χλμ./ώρα. 

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως 15 χλμ./ώρα παραπάνω δεν κερδίζονται εύκολα. Και οι Βρετανοί το επιβεβαιώνουν, δηλώνοντας πως για την κατασκευή του LFP έγινε εκτενής χρήση ανθρακονημάτων στο αμάξωμα, προκειμένου να μειωθεί το βάρος και να διευκολυνθεί το έργο του κινητήρα. Επίσημα στοιχεία, πέραν της ιπποδύναμης και των επιδόσεων, δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν όμως η κανονική F-Pace SVR σταματάει την ζυγαριά στα 2.070 κιλά. Κάτι που σημαίνει πως το LFP ενδέχεται να κυμαίνεται οριακά κάτω από τους 2 τόνους.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή Alfa Romeo Stelvio 2.0 λτ. 280 PS AT8 AWD

Η τιμή του SUV της Lister εκτιμάται στις 162.000 ευρώ και η παραγωγή του θα περιοριστεί στις 250 μονάδες.

Get it on Google Play Download on the App Store