Πρόστιμο 150€ για τους «ξεχασιάρηδες» των ΚΤΕΟ

Όπως έγινε και με την ηλεκτρονική διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων, κάτι ανάλογο θα συμβεί και με αυτά που δεν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με τον νόμο 4530/30-3-2018 (άρθρο 55), που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο τα οχήματά τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Η ισχύς του νόμου 4530 απλοποιεί την διαδικασία εντοπισμού όσων ξέχασαν ακούσια ή εκούσια να περάσουν από ΚΤΕΟ, αφού με την ηλεκτρονική διασταύρωση το δημόσιο μπορεί εύκολα να γνωρίζει τους παραβάτες με το πάτημα ενός κουμπιού. Σημειωτέον, όλα τα ΚΤΕΟ – δημόσια και ιδιωτικά – είναι συνδεδεμένα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οπότε καθίσταται πολύ εύκολος ο εντοπισμός τυχόν παρασπονδιών.

Δείτε ακόμα: Έρχονται ασφάλιστρα και στα αυτοκίνητα σε ακινησία

Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την φορολογική διοίκηση (ΤΕΔΕ), που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί στο TAXISnet και θα συμπεριλάβει κάθε τροχοφόρο όχημα: δηλαδή αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης.

Αν ένα όχημα δεν περάσει στην ώρα του ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο που για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τις πρώτες 30 ημέρες καθυστέρησης είναι 16€, για μέχρι έξι μήνες 33€ και για πάνω από έξι μήνες 65€. Τα οχήματα (αυτοκίνητα, δίκυκλα και φορτηγά) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν πρόσθετα από τα παραπάνω ποσά με πρόστιμο 150 €, όπου θα αναρτηθεί στην καρτέλα τους στο TAXIS.

Διαβάστε επίσης: Τα αυτοκίνητα που κρατάνε περισσότερο οι ιδιοκτήτες τους

Ο εντοπισμός των οχημάτων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των βάσεων δεδομένων των οχημάτων που έχουν περάσει ΚΤΕΟ, βάση η οποία υπάρχει στο Υπουργείο Μεταφορών και της αντίστοιχης βάσης στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα οχήματα. Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου το 20% των οχημάτων (κοντά στο 1 εκατομμύριο, δηλαδή) που κυκλοφορούν, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Να σημειωθεί ότι ΚΤΕΟ περνούν όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έπειτα κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν κάθε χρόνο από τον πρώτο χρόνο). Επειδή, ως κλασικοί Έλληνες, οι περισσότεροι θα σπεύσουν τελευταία στιγμή -τέλη Σεπτέμβρη, κοινώς- καλό θα ήταν να κλείσετε ραντεβού από τώρα, προκειμένου να αποφύγετε αναμονές στο στυλ δημοσίων υπηρεσιών.

 

 

Get it on Google Play Download on the App Store