Τι κάνουν αυτά τα μαύρα καλώδια στους δρόμους; (+video)

Όλοι μας, άλλοι περισσότερες φορές και άλλοι λιγότερες, θα έχουμε βρει στον δρόμο μας κάποια μαύρα, χοντρά καλώδια, τα οποία είναι τοποθετημένα εγκάρσια στο οδόστρωμα και είναι εκεί λες και τα έβαλε κάποιος επίτηδες για να τα πατάνε τα αυτοκίνητα. Ποιος είναι όμως ο σκοπός τους; Και γιατί έχουν τοποθετηθεί έτσι;

Δείτε ακόμη: Γνωρίζετε τι σημαίνουν αυτές οι ενδείξεις στο ταμπλό;

Αυτά τα μαύρα καλώδια λοιπόν, που βλέπουμε τοποθετημένα εγκάρσια στο οδόστρωμα αποτελούν μέρος της συσκευής μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου. Είναι έτσι τοποθετημένα ώστε όλα τα οχήματα να περνούν από πάνω τους και να τα πατάνε. Με αυτό τον τρόπο ο αέρας που έχουν μέσα τους συμπιέζεται και καταλήγει στον μετρητή (ένα κουτί που υπάρχει κάπου στην άκρη του πεζοδρομίου, εκεί που καταλήγουν τα καλώδια αυτά) ο οποίος καταγράφει έτσι το κάθε πέρασμα.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται η μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου (Daily Traffic Volume = Μέσος ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος) κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στο οδικό δίκτυο.  Έτσι μπορεί να διαπιστωθεί αν σε μία περιοχή υπάρχει πρόβλημα και χρειάζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να λυθεί ή σε πόσο καιρό θα φθαρεί το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, αναλόγως του κυκλοφοριακού φόρτου κλπ.

Διαβάστε επίσης: Σωστό ή λάθος να φρενάρεις με τον κινητήρα; (+video)

Οι συσκευές αυτές είναι φορητές και μπορούν να τοποθετηθούν όπου κριθεί πως υπάρχει ανάγκη. Αν μάλιστα δείτε δύο μαύρα καλώδια στον δρόμο, τότε έχουμε να κάνουμε με συλλογή περισσότερων στοιχείων όπως ταχύτητα των διελεύσεων για παράδειγμα. Φυσικά πλέον σε πολλές περιπτώσεις τοποθετούνται ασύρματα συστήματα ανίχνευσης κυκλοφορίας τα οποία θα δούμε σε επόμενο άρθρο. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε και το σχετικό video.

Get it on Google Play Download on the App Store