H BMW μας μαθαίνει την τέχνη του 0-100 (+video)

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα των επιδόσεων και της ισχύος. Ιπποδυνάμεις και χρόνοι που παλαιότερα άνηκαν σε καθαρά σπορ κατασκευές, πλέον απαντώνται σε πιο καθημερινά αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, η πρώτη BMW M3 E30 απέδιδε 200 ίππους από τον ατμοσφαιρικό 2.3 και επιτάχυνε στα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 6,9 δλ. Σήμερα τους ίδιους αριθμούς συναντάμε στην νέα 320d (και ελαφρώς καλύτερα, με 6,8 δλ.), με υψηλότερη τελική ταχύτητα (240 αντί 230 χλμ./ώρα) και μέση κατανάλωση στα 4,2-4,5 λίτρα/100 χλμ (περισσότερο από τα διπλά για την Ε30).

Δείτε ακόμα: Οδηγούμε τις νέες BMW Σειρά 3 και Z4 Roadster

Οι Βαυαροί, λοιπόν, αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στην τέχνη του 0-100 χλμ./ώρα. Μιας μέτρησης που παλαιότερα υπήρξε αδιαπραγμάτευτη αιτία αγοράς αυτοκινήτου και «αιματηρών» αντιπαραθέσεων σε αυτοκινητικές συζητήσεις. Σήμερα, βέβαια, οδεύει προς αντικατάσταση από τα λίτρα/100 χλμ., όμως η γοητεία της επιτάχυνσης δεν παύει να συναρπάζει. Σύμφωνα με την BMW, 5 παράμετροι επηρεάζουν την βέλτιστη επίτευξη αυτής: η αεροδυναμική, το βάρος, τα ελαστικά, η ισχύς και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Βάρος, ελαστικά και ισχύ δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης: όσο ελαφρύτερο, ισχυρότερο και με περισσότερη πρόσφυση ένα αυτοκίνητο, τόσο πιο αποτελεσματική η επιτάχυνση. Μέχρι τα 100 χλμ./ώρα η αεροδυναμική δεν διαδραματίζει τον ρόλο που αναλαμβάνει στις υψηλότερες περιοχές του κοντέρ, αλλά είναι ευκόλως εννοούμενο πως ένα μοντέλο με σφηνοειδές σχήμα θα πιάσει την «100αρα» γρηγορότερα από ένα με συντελεστή οπισθέλκουσας τοίχου (μιλάμε πάντα για ταυτόσημες συνθήκες στις επιμέρους παραμέτρους).

Ιδιαίτερης μνείας, ωστόσο, χρήζει ο τελευταίος παράγοντας: τα ηλεκτρονικά. Θα παρατηρήσατε ότι στον πεντάλογο της BMW, ο οδηγός λάμπει δια της απουσίας του. Και αυτό είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό -και ελαφρώς θλιβερό- σημείο των καιρών μας. Ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι, αρκεί απλά να το κρατάει ευθεία, να κοιτάει τον δρόμο και να πατάει τέρμα το γκάζι. Αυτή είναι η διαδικασία που απαιτείται στην προαναφερθείσα 320d, με την εκκίνηση και τις αλλαγές να εναπόκεινται στην αρμοδιότητα του συστήματος πρόσφυσης και του λογισμικού του 8τάχυτου αυτόματου αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: BMW 316 με πιο πολλά άλογα από Bugatti Veyron! (+video)

Σε αντιπαραβολή, πριν 24 χρόνια για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση η πρώτη Μ3 έπρεπε: να επιλέξεις τις σωστές στροφές ώστε να μην «κρεμάσει» στην εκκίνηση, αλλά και να μην σπινάρει, να αφήσεις με τρόπο τον συμπλέκτη, να ρεγουλάρεις το γκάζι μέχρι να το πατήσεις τέρμα (πάλι για να αποτρέψεις σπινάρισμα) και εν συνεχεία να ανακατέψεις τον λεβιέ (με την πρώτη κάτω) αφενός γρήγορα, αφετέρου δίχως να χάσεις αλλαγή.

Get it on Google Play Download on the App Store