Η BMW απειλεί την Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit

105

Προβλημάτων συνέχεια για την Μεγάλη Βρετανία και τις επιχειρηματικές/βιομηχανικές δραστηριότητες της χώρας, λόγω της επικείμενης αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Μετά την Airbus, που προειδοποίησε πως θα αποχωρήσει αν το Brexit επηρεάσει την παραγωγική της δυναμική, ήρθε η BMW ουσιαστικά να απειλήσει τους Βρετανούς με κλείσιμο των εργοστασίων της!

Δείτε ακόμα: BMW Σειρά 8: Επιστρέφει με 530 ίππους (+videos)

Οι Γερμανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια ανταλλακτικών, αλλά και η ταχύτητα διεκπεραίωσης των απαιτούμενων ενεργειών για εισαγωγή τους στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς το Brexit θα σημάνει μία -τρόπον τινά- απομόνωση των Άγγλων από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο εμπορικός διευθυντής των Βαυαρών, Stephan Freismuth, δήλωσε στους Financial Times πως: «σκοπεύουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να παραμείνουμε σε βρετανικό έδαφος, αλλά αν διαταραχθεί η αλυσίδα της εμπορικής βιωσιμότητας, τότε –δυστυχώς- θα πρέπει να αποχωρήσουμε».

Η BMW διατηρεί 4 εργοστάσια στην Μεγάλη Βρετανία: την μονάδα παραγωγής των MINI στην Οξφόρδη, τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Rolls-Royce στο Γκούντγουντ, ένα εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων στο Χαμς Χολ και ένα μεταλλουργείο στο Σουίντον. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τις 7.000, κάτι που σημαίνει πως ενδεχόμενη αποχώρηση των Βαυρών θα πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Μεγάλης Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή MINI Cooper D Countryman ALL4

Περισσότερο από το 80% των Mini και το 90% των Rolls-Royce αποτελούν προϊόντα εξαγωγής, ενώ και η μονάδα στο Χαμς Χολ στέλνει κινητήρες στην Γερμανία. Περίπου το 90% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί η BMW στις εργασίες της στην Μεγάλη Βρετανία εισάγονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, καθιστώντας σαφείς τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν λόγω συναλλάγματος και φοροτεχνικών διακυμάνσεων.

Η BMW δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που προειδοποιεί εν όψει Brexit, καθώς και η Nissan με την Honda που διατηρούν εργοστάσια στην Μεγάλη Βρετανία, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τον μελλοντικό κύκλο εργασιών τους στο Νησί.