Η Ford θέλει να οδηγούμε με εφαρμογές από smartphone

Το μέλλον της αυτοκίνησης φαντάζει -το λιγότερο- δυσοίωνο για τους λάτρεις της οδήγησης. Εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που προμοτάρονται συνεχώς και αδιαλείπτως από την συντριπτική πλειονότητα των εταιριών, έχουμε και την αυτόνομη κίνηση να στοχεύει στην μετατροπή του οδηγού σε θεατή. Προς το παρόν βρισκόμαστε στο «Επίπεδο 4», το οποίο επιβάλλει στον οδηγό να έχει τουλάχιστον το ένα χέρι στο τιμόνι και να διατηρεί το βλέμμα στον δρόμο. Το επόμενο στάδιο, το «Επίπεδο 5», θα κάνει πραγματικότητα σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας: το αυτοκίνητο πηγαίνει μόνο του και πλέον δεν υφίσταται οδηγός, αλλά μόνο επιβάτες. Όμως η Ford έχει τη λύση.

Δείτε ακόμα: Σύστημα πλοήγησης με ολογράμματα από τη Hyundai

Φυσικά αστειευόμαστε (όσο μπορεί κανείς με αυτό το ζήτημα) καθώς η αμερικανική εταιρία κατέθεσε αίτηση στο Αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Πνευματικών Δικαιωμάτων (United States Paten and Trademark Office, για να είμαστε ακριβείς), με την οποία κατοχυρώνει εφαρμογή smartphone που θα προσομοιώνει το τιμόνι και την κίνηση που αυτό επιβάλλει στο αυτοκίνητο. Καλά διαβάσατε. Σε λίγα χρόνια θα μπορείτε να οδηγείτε το Ford σας από την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου! Πώς λειτουργεί;

Όπως τα περισσότερα video games που υποστηρίζονται από smartphone και tablet. Ο χειριστής/οδηγός θα μπορεί να κατευθύνει το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκίνητου, σύροντας το δάχτυλό του δεξιά-αριστερά στην οθόνη. Για πιο αληθοφανή αναπαράσταση της πραγματικότητας, θα υπάρχει η δυνατότητα κυκλικής κίνησης μέσω ενός εικονικού τιμονιού που θα εμφανίζεται στο κέντρο της οθόνης.

Διαβάστε επίσης: To νέο Ford Focus με ραντάρ για λακκούβες (+video)

Παρόλα αυτά, ακόμα κι έτσι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θα έχει τον έλεγχο του οχήματος, καθώς τα ηλεκτρονικά θα μπορούν να παρεμβαίνουν και να ρυθμίζουν την γωνία των τροχών. Εξυπακούεται ότι για γκάζι και φρένο ούτε λόγος στον άνθρωπο. Προς το παρόν το «Μπλε Οβάλ» δεν επιβεβαιώνει την χρήση του σε κάποιο μελλοντικό μοντέλο, δηλώνοντας πως το σύστημα κατοχυρώθηκε καθαρά για να προλάβουν την ανάπτυξη ή χρήση αντίστοιχης τεχνολογίας από τον ανταγωνισμό. Για να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει η μελλοντική αυτοκίνηση.

Get it on Google Play Download on the App Store