Η προηγμένη μηχανολογία που κάνει το νέο Ford Focus «βράχο» (+video)

Οι τεχνολογίες που φέρουν πλέον τα μικρομεσαία αυτοκίνητα μπορούν κάλλιστα να κάνουν ακόμα και πολυτελείς προτάσεις να ζηλέψουν. Η πρόοδος στην ασφάλεια των επιβατών είναι ακόμα πιο ραγδαία και ασύγκριτα πιο σημαντική από κάποια εντυπωσιακά gadgets, με το νέο Ford Focus να αποτελεί σωστό «φρούριο».

Τα 5 αστέρια που απέσπασε στις αναθεωρημένες και αυστηρότερες δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP είναι η μισή αλήθεια. Η βιτρίνα, αν θέλετε. Η άλλη μισή κρύβεται στην εφαρμοσμένη μηχανολογία και τον τρόπο κατασκευής του δημοφιλούς μικρομεσαίου, που το καθιστούν ικανό να διεκπεραιώνει με άνεση τις δοκιμασίες ασφαλείας. Από αυτόματη ενεργοποίηση των φρένων για την αποφυγή πεζών μέχρι ένα πλαίσιο κατασκευασμένο από ατσάλι υπερυψηλής αντοχής και αυξημένης στρεπτικής ακαμψίας κατά 33%, οι μηχανικοί του «Μπλε Οβάλ» έχουν φροντίσει ώστε να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Και αν αυτό δεν συμβεί, να μείνουν ανέπαφοι οι επιβάτες.

Δείτε ακόμα: To νέο Ford Focus μας «ανοίγει τα μάτια» (+video)

Στο πλαίσιο της παθητικής ασφάλειας επενδύθηκαν 15,5 εκατομμύρια ευρώ για την εξέλιξη της νέας εγκατάστασης δοκιμών στην Κολωνία, η οποία ενσωματώνει την καινοτόμο δοκιμασία «sled test». Αλλιώς δοκιμή πρόσκρουσης με επιτάχυνση, η οποία προσομοιώνει συνθήκες όπου ο οδηγός δεν προλαβαίνει να φρενάρει εν όψει επικείμενης σύγκρουσης ή δεν βλέπει καν το εμπόδιο και πέφτει πάνω του με το πόδι στο γκάζι.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καθιερωμένοι 7 αερόσακοι (οδηγού-συνοδηγού, εμπρός πλευρικοί, εμπρός-πίσω πλευρικοί προστασίας κεφαλής), το σύστημα Pre-Collision Assist με Pedestrian και Cyclist Detection (ανίχνευση πεζού & δικυκλιστή, που μπορεί να ανιχνεύει άτομα πάνω ή δίπλα στο δρόμο, ή ενδέχεται να διασχίζουν το δρόμο στην πορεία του αυτοκινήτου), αλλά και το νέο Post-Collision Braking, το οποίο βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης δευτερεύουσας σύγκρουσης, εφαρμόζοντας αυτόματα μέτρια πίεση πέδησης, όταν ανιχνευτεί περιστατικό αρχικής σύγκρουσης. Η επιβράδυνση αυτή του οχήματος μπορεί να περιορίσει τους τραυματισμούς των επιβατών και την έκταση των ζημιών στο αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης: Η τιμή της Ford Mustang Bullitt στην Ελλάδα

Το νέο Focus λανσάρει επίσης ένα ειδικό σύστημα Ford Stability Control που έχει εξελιχθεί εσωτερικά για πρόσθετη ασφάλεια στο δρόμο, ενώ οι αποστάσεις φρεναρίσματος από 100 χλμ./ώρα μειώνονται κατά 1 μέτρο συγκριτικά με του απερχόμενου μοντέλου χάρη στο νέο Electric Brake Booster για ορισμένα μοντέλα, με ταχύτερη εφαρμογή της πίεσης πέδησης.

 

Get it on Google Play Download on the App Store