O κορονοϊός «αρρώστησε» τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η νέα επιδημία που έχει ξεσπάσει και πλήττει κάθε γωνιά του πλανήτη, έχει ταράξει κατά πολύ την αγορά του αυτοκινήτου κι όχι μόνο! Βλέπετε η βιομηχανία των αυτοκινήτων, αλλά και γενικότερα οι αγορές του κόσμου έχουν μεγάλη εξάρτηση από την κινέζικη αγορά.

Δείτε ακόμα: Η Toyota Νο1 αυτοκινητοβιομηχανία σε αξία

Τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης έχουν κλείσει με σκοπό να περιοριστεί ο ιός. Βλέπετε, στην πόλη Ουχάν όπου και ξεκίνησε η επιδημία είναι μία πόλη που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμια κλίμακα. Η General Motors, η Nissan, η Renault και η Honda, είναι μεταξύ πολλών εταιρειών που διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής, ενώ και αρκετές δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται τα εργοστάσια μέσω κοινοπραξιών με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που προέρχονται από την China Passenger Car Association (CPCA), αναφέρουν πτώση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κατά 92%, κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Φεβρουαρίου. Σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη σε πολλά εξαρτήματα που αποτελούν ένα νέο μοντέλο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τις κατασκευάστριες εταιρείες και τηρούν σιγήν ιχθύος. Όμως μια διαρροή πληροφοριών από την Αυστραλία, αναφέρει ότι μερικές μάρκες δεν έχουν αυτοκίνητα να δώσουν στους υποψήφιους πελάτες.

Διαβάστε επίσης: Οικονομική «αιμορραγία» για την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως η πλειονότητα των εταιρειών έχουν αναγκαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους περισσότερο από 50% και για αυτό συνιστούν στους εμπόρους να ενημερώνουν τους αγοραστές για μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Μεγάλο θέμα είναι όμως και η καραντίνα που μπαίνουν όλα τα εμπορεύματα τα οποία έρχονται από τις αγορές της Κίνας. Αυτή η κατάσταση της μείωσης του στόλου δεν θα επηρεάσει μόνο την αγορά της Αυστραλίας και σαφώς το πρόβλημα θα γιγαντωθεί σε παγκόσμια κλίμακα και υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει εκτροχιασμός της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του COVID-19.

Δείτε ακόμη: Ποιο αυτοκίνητο κόστιζε στην Ελλάδα 6.990 ευρώ;

Get it on Google Play Download on the App Store