Να γιατί το Honda S2000 θέλει «χέρια» (+videos)

Μια λαϊκή ρήση, συνώνυμη του κλισέ περί προτίμησης στην εξαγωγή οφθαλμού αντί ονόματος, αναφέρει πως η ρετσινιά κολλάει πιο εύκολα από ό,τι οι μύγες στην κοπριά. Αυτή της «σκοτώστρας», δε, ενσωματώνεται σχεδόν αυτόματα σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει απαιτήσεις από τον οδηγό. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το Honda S2000.

Δείτε ακόμα: Eλληνικό Honda S2000 Turbo «καταπίνει» Porsche Panamera (+video)

To ιαπωνικό roadster είναι ένα από τα πιο «αντρικά» αυτοκίνητα όλων των εποχών, απαιτώντας χειριστή υψηλού επιπέδου πίσω από το τιμόνι προκειμένου να αναδείξει τις αρετές του. Το S2K ανήκει στη συνομοταξία των «νυστεριών», που εκτελούν ταχύτατα και με μνημειώδη αμεσότητα πάσα εντολή – είτε είναι σωστή, είτε λάθος. Οι μηχανικοί της Honda τράβηξαν τόσο πίσω την καμπίνα, ώστε ο F20C να χωρέσει μεταξύ αυτής και του εμπρός άξονα, δημιουργώντας πρακτικά μια κεντρομήχανη διάταξη. Πλαίσιο και ανάρτηση ρυθμίστηκαν με γνώμονα τις ακαριαίες αντιδράσεις, στα πρότυπα των αγωνιστικών κατασκευών.

Εκεί παρέπεμπε εξάλλου ο ψηφιακός πίνακας οργάνων (πολύ πριν γίνουν μόδα), με παραπομπές στον αντίστοιχο των μονοθεσίων της McLaren-Honda που μεγαλούργησαν στα χέρια των Ayrton Senna και Alain Prost, αλλά και το ύφος του 2λιτρου ατμοσφαιρικού κινητήρα, που απέδιδε 240 ίππους στις 8.300 σ.α.λ. και 208 Nm ροπής στις 7.500 σ.α.λ. Κανένα τούρμπο να βοηθά με ροπή από χαμηλά, καμιά ομαλή καμπύλη σε όλο το φάσμα των στροφών και κυρίως, κανένα ηλεκτρονικό βοήθημα να μακιγιάρει οδηγικές μουτζούρες (σύστημα ελέγχου ευστάθειας προστέθηκε στο facelift του 2004, μαζί με 17άρες ζάντες, φαρδύτερα ελαστικά και πιο φιλικό setup στην ανάρτηση).

Διαβάστε επίσης: Έλληνες κυνηγιούνται με Honda S2000 και Mazda RX-7 στο ‘Ring (+video)

Ο χαρακτήρας και το status του S2000 ξεκαθαρίστηκε τόσο από τη Honda, όσο και τον Ειδικό Τύπο της εποχής. Η τιμολογιακή πολιτική και το roadster αμάξωμα, όμως, σε συνδυασμό με την άγνοια έκαναν πολύ κόσμο να το λογίζει ως ανταγωνιστή των BMW Z4 και Mercedes SLK (στις εκδόσεις 2.2-2.5 και 1.8 Kompressor αντίστοιχα). Άσχετα που το «κατάνα» ήταν πιο δυνατό ακόμα και από την 3λιτρη Z4, αλλά και πιο γρήγορο από κάθε μη AMG SLK. Απολύτως αναμενόμενα, πλάνα σαν αυτά που ακολουθούν έγιναν καθημερινότητα.

https://www.facebook.com/JdmLoverss/videos/1014025505450073/

Η ταμπέλα δεν άργησε να μπει και το S2000 ανακηρύχθηκε με πανηγυρικό -και εντελώς επιπόλαιο- τρόπο «σκοτώστρα». Όταν, όμως, ήξερες τι έκανες, μπορούσε να γυρίσει ταχύτατα ακόμα και το Nurburgring. Σε μια περίοδο που οι χρόνοι στην «Πράσινη Κόλαση» δεν ήταν trendy, ο Ιάπωνας θρύλος των αγώνων, Motoharu Kurosawa, πήρε ένα εντελώς εργοστασιακό AP1 και παρέδωσε σεμινάριο οδήγησης στα 21 χιλιόμετρα της πιο επικίνδυνης πίστας στον κόσμο.

Get it on Google Play Download on the App Store