Οι γερμανικές πόλεις μπορούν να απαγορεύσουν τα diesel

Είναι πλέον γεγονός! Οι γερμανικές πόλεις μπορούν στο εξής να απαγορεύσουν άμεσα τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα παλαιότερης τεχνολογίας, όπως απεφάνθη το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας. Η απόφαση αυτή ήρθε ως συνέχεια της καταγγελίας της ευρωπαϊκής επιτροπής κατά της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία η τελευταία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του αέρα της.

Δείτε ακόμη: Πατάνε και άλλο γκάζι τα αυτοκίνητα βενζίνης

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πάρα πολλές πόλεις στην Γερμανία υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της Ε.Ε. για τα οξείδια του αζώτου (NOx), με τα παλιάς τεχνολογίας diesel αυτοκίνητα να θεωρούνται κύριοι υπαίτιοι. Μάλιστα, το δικαστήριο εξαντλώντας την αυστηρότητά του, αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία περίοδος χάριτος και προσαρμογής και οι πόλεις μπορούν άμεσα να απαγορεύσουν τα diesel παλαιάς τεχνολογίας.

Θυμίζουμε πως λίγες ημέρες πριν η καγκελάριος Angela Merkel είχε τονίσει στους νομοθέτες και στους δικαστές πως πρέπει να είναι προσεκτικοί και επιεικείς σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζει την οικονομία της Γερμανίας. Μιλάμε λοιπόν για μία ξεκάθαρη ήττα της Merkel, η οποία δεν μπόρεσε όπως φαίνεται από τις εξελίξεις να επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τους δικαστές.

Διαβάστε επίσης: Κορυφαία ευρωπαϊκή έκθεση αυτοκινήτου μετράει απουσίες

Προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη θα πράξουν οι γερμανικές πόλεις και αν θα κινηθούν συντονισμένα ή ανεξάρτητα. Το σίγουρο είναι πως τα νέας τεχνολογίας diesel Euro 6 και έπειτα δεν κινδυνεύουν από τις απαγορεύσεις, ενώ περιμένουμε να δούμε και τις αντιδράσεις των εταιρειών αλλά και άλλων χωρών.

Get it on Google Play Download on the App Store