Πόσα σοβιετικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ρωσία;

Η απίστευτη επιτυχία της έξοχης σειράς «Chernobyl» εκτός από τις αναμνήσεις ενός παραλίγο παγκοσμίου πυρηνικού ολέθρου, έφερε στο προσκήνιο τις θύμησες της Σοβιετικής Ένωσης. Η οποία ηγετική δύναμη του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ, γνώρισε μεγάλη άνθηση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δείτε ακόμα: Στη Ρωσία έτσι μαθαίνεις να μην μιλάς στο κινητό όταν οδηγείς (+video)

Στον απόηχο της παραγωγής του HBO και σε μια προσπάθεια να συνδεθούν με το -εν πολλοίς σκοτεινό- παρελθόν τους, οι Ρώσοι έψαξαν και βρήκαν πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας τους, από την εποχή της ΕΣΣΔ. Σήμερα υπάρχουν 51,8 εκατομμύρια στην ρωσική επικράτεια. Η εξέταση των στοιχείων αποκάλυψε πόσα αυτοκίνητα είναι ακόμα ταξινομημένα, από τον Δεκέμβρη του 1991 -όταν και κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση- και πίσω. Πόσα είναι αυτά;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αντίστοιχου Υπουργείου Μεταφορών, πάνω από 2,5 εκατομμύρια εποχής Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ και Νικίτα Χρουστσόφ βρίσκονται ακόμα ενεργά στους ρωσικούς δρόμους. Το 80% αυτών -σχεδόν 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα- είναι Lada. Ακολουθεί η Moskvich με 238.000, η Zaporozhye με 70.000 και η GAZ με την UAZ, έχοντας 58 και 57.000 οχήματα εν ενεργεία. Επιπλέον συναντώνται 44.000 Izhevsky, 19.000 LuAZ και 4.500 VAZ.

Διαβάστε επίσης: Όταν οι Αμερικανοί «ανέστησαν» τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, αντιστοιχεί 1 αυτοκίνητο για κάθε 3 κατοίκους στην Ρωσία. Επί Σοβιετικής Ένωσης -για την ρωσική επικράτεια πάντα- αντιστοιχούσε 1 αυτοκίνητα για κάθε 50 κατοίκους.

Get it on Google Play Download on the App Store