Στις 530.000 ευρώ το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο (+video)

Στην Έκθεση της Γενεύης είχαμε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ιπτάμενου αυτοκινήτου παραγωγής, αλλά και το κοστολόγιο της αγοράς του.

Το Liberty Pioneer Edition, όπως ονομάζεται το  «αυτοκινητόπτερο» της PAL-V, θα διατεθεί μόλις σε 90 μονάδες, καθεμία εκ των οποίων κοστολογείται στις 599.000 δολάρια (529.715 ευρώ). Οι Ολλανδοί που το κατασκευάζουν δηλώνουν πως «οι 90 αυτοί άνθρωποι θα πάρουν την θέση τους στην Ιστορία των μετακινήσεων, καθώς πρόκειται για μια εκλεκτή ομάδα που θα αποδείξει ότι το μέλλον των αυτοκινήτων είναι στον αέρα».

Δείτε ακόμα: Η Toyota ετοιμάζει ιπτάμενο αυτοκίνητο!

Τα πομπώδη λόγια και το υψηλό τίμημα αντιπροσωπεύουν μια διθέσια κάψουλα, κατασκευασμένη από ανθρακονήματα και αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγία (το πρώτο υλικό στο αμάξωμα, το δεύτερο στην καμπίνα των επιβατών). Το τρίκυκλο Liberty κινείται χάρις σε δύο κινητήρες Rotax, έναν 200 ίππων για την πτήση (με ακτίνα δράσης 500 χιλιομέτρων και ταχύτητα έως 180 χλμ./ώρα) και έναν 100 ίππων για την κίνηση στο δρόμο, με τελική 160 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9 δλ. Κατά την πτήση, το η μεγάλη έλικα στη σκεπή δημιουργεί την άντωση, ενώ η μικρή πίσω από τη διθέσια, ανακλινόμενη άτρακτο, δίνει την ώθηση. Η μετάβαση από αυτοκίνητο σε ελικόπτερο («γυροκόπτερο» ονομάζεται στον χώρο) απαιτεί 5 έως10 λεπτά. Η μεγάλη έλικα ξεδιπλώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, όμως ο οδηγός πρέπει να τραβήξει μόνος του έξω και να ασφαλίσει τα δύο πτερύγια της πίσω έλικας.

Για την οδήγησή του απαιτείται δίπλωμα πιλότου ελικοπτέρου ή μονοκινητήριου αεροπλάνου, ενώ χρειάζεται και έναν διάδρομο 200 μέτρων για να απογειωθεί/προσγειωθεί.

Διαβάστε επίσης: Tι κοινό έχει η Lamborghini Aventador SVJ με το F-35; (+video)

Τα πρώτα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους μέσα στο 2020, με την στάνταρ έκδοση Sport Edition να αναλαμβάνει την σκυτάλη από την Pioneer και να πωλείται κανονικά, δίχως περιορισμό στον αριθμό των μονάδων.

Get it on Google Play Download on the App Store