«Στο σφυρί» το τελευταίο SAAB της Ιστορίας (+video)

Πίσω στο 2012, οι πύλες ενός εργοστασίου στο Τρολχάταν της Σουηδίας έκλεισαν οριστικά. Μια κίνηση που σήμανε το τέλος της SAAB, εκ των πρωτοπόρων της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της υιοθέτησης τούρμπο παγκοσμίως. Μια επταετία αργότερα, προσφέρεται η δυνατότητα απόκτησης ενός κομματιού της Ιστορίας.

Δείτε ακόμα: Μοναδικό Saab 9-3 Cabrio πωλείται για απίστευτα λεφτά

Μεταξύ 2013 και 2014, η εταιρία ηλεκτρικών NEVS αγόρασε τις εγκαταστάσεις και επανεκκίνησε την παραγωγή του 9-3 Aero. Ο στόχος ήταν η SAAB να μετατραπεί αρχικά σε κατασκευαστή περιορισμένης παραγωγής και αν οι πωλήσεις το επέτρεπαν, να επανερχόταν σταδιακά στην κανονικότητα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με το σύντομο comeback των Σουηδών να διαρκεί για 420 κομμάτια. Ένα από αυτά, είναι το ασημί σεντάν που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Για την ακρίβεια όχι απλά ένα, αλλά το απολύτως τελευταίο που πέρασε το κατώφλι της γραμμής συναρμολόγησης.

Εφοδιάζεται με τον 2λιτρο τετρακύλινδρο τούρμπο των 220 ίππων και 310 Nm ροπής, ο οποίος κινεί τους τέσσερις τροχούς μέσω 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Η κατάσταση του αυτοκινήτου είναι κυριολεκτικά βιτρίνας, καθώς το κοντέρ αναγράφει μόλις 66 χιλιόμετρα! Φυσικά αμάξωμα, μηχανικά μέρη και εσωτερικό είναι άψογα, με τον αγοραστή εκτός από το τελευταίο SAAB της Ιστορίας, να παίρνει και δωρεάν ξενάγηση στο μουσείο της σουηδικής εταιρίας.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο ηλιακό ηλεκτροκίνητο από τις «στάχτες» της SAAB!

Το αυτοκίνητο τίθεται σε δημοπρασία, με αρχική τιμή τις 35.000 δολάρια (31.847 ευρώ) και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μάξιμουμ 45.000 (40.946 ευρώ) – όσο δηλαδή κόστιζε περίπου η αγορά του ως καινούργιο. Το αγοράζατε;

Get it on Google Play Download on the App Store