Τέλος τα ντίζελ για Suzuki και Mitsubishi στην Ευρώπη

Την ώρα που στελέχη της BMW διατυμπανίζουν την πίστη και στήριξή τους στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της εταιρίας, οι Ιάπωνες ακολουθούν τον εντελώς αντίθετο δρόμο. Ήδη Nissan και Toyota έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους για κατάργηση των ντίζελ κινητήρων από τις γκάμες τους, με τις Suzuki και Mitsubishi να συντάσσονται επίσημα στο πλευρό τους.

Δείτε επίσης: Πόσο «Made in Japan» είναι τα ιαπωνικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη;

Οι δυο ιαπωνικές φίρμες ανακοίνωσαν πως σταδιακά θα αποσύρουν τους πετρελαιοκινητήρες από την ευρωπαϊκή αγορά, με τις χώρες που επιδεικνύουν έντονο «αντι-ντίζελ» προφίλ (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, τα κράτη της Σκανδιναβίας και εσχάτως η Γερμανία) να είναι οι πρώτες που θα αποχαιρετήσουν τα Suzuki Vitara 1.6 DDiS και Mitsubishi ASX 1.6 Di-D, μεταξύ άλλων. Το νέο Jimny και το Eclipse Cross, που διατίθενται αποκλειστικά με κινητήρες βενζίνης, ουσιαστικά αποτέλεσαν το προμήνυμα για το τέλος των ντίζελ από Suzuki και Mitsubishi αντίστοιχα, με την αυλαία να επισημοποιείται σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμο-«μαχαιριά» στην Audi λόγω Dieselgate

Όπως φαίνεται -και εννοείται από τα συμφραζόμενα- θα υπάρχουν εξαιρέσεις. Το L200, για παράδειγμα, θα συνεχίσει να παίρνει κίνηση από τον τουρμποντίζελ των 2.4 λίτρων, 180 ίππων και 430 Nm ροπής. Εξάλλου ανήκει σε μία κατηγορία η οποία έχει αποκλειστικά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν και νόημα καθώς η ροπή είναι το ζητούμενο.

Get it on Google Play Download on the App Store