Η παλιά BMW Σειρά 1 «ρίχνει καρότσες» στην καινούργια (+video)

Το σημαντικότερο νέο και συνάμα η μεγαλύτερη πηγή κριτικής για την νέα Σειρά 1, είναι αναμφισβήτητα η εγκατάλειψη της πίσω κίνησης προς τέρψιν του εμπρός άξονα. Μαζί με τον άξονα μετάδοσης, μας άφησε και ο 3λιτρος εν σειρά εξακύλινδρος TwinPower. Η 3η γενιά του premium χάτσμπακ της BMW διατίθεται αποκλειστικά με τετρακύλινδρους κινητήρες, επιλέγοντας είτε μπροστινή είτε τετρακίνηση.

Πολύς κόσμος -ιδιαίτερα φίλοι της βαυαρικής εταιρίας- υποστηρίζει πως η προηγούμενη γενιά είναι καλύτερη. Ο ρομαντισμός για την μετάδοση πίσω και τους 6 κυλίνδρους σε σειρά παίζει τον ρόλο του, όμως έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε κατά πόσο ισχύει. Και αν το «καλύτερη» υπάγεται σε ένα αποτέλεσμα πολλών συνισταμένων, το «ταχύτερη» είναι πολύ πιο εύκολο να αποτυπωθεί. Οι φίλοι μας στο carwow.com πήραν τις δυο κορυφαίες εκδόσεις των δυο γενιών 1 και τις έθεσαν αντιμέτωπες. Για να υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη, επιλέχθηκε η τετρακίνητη βερσιόν της απερχόμενης M140i.

Δείτε ακόμα: Τι κάνει το VW Golf R απέναντι στα Audi RS 3 και BMW M140i…

H οποία αποδίδει 340 ίππους και 500 Nm ροπής, με το σύστημα xDrive να στέλνει μέχρι το 100% της ροπής στον πίσω άξονα. Η νέα M135i αντίθετα, μπορεί να στείλει μόνο ως το 50%. Συν το γεγονός ότι αποδίδει σχεδόν 40 άλογα λιγότερα (302 ίππους) και βρίσκεται 50 Nm (450), αλλά και 1.000 κυβικά κάτω. Μια άλλη διαφορά είναι το κιβώτιο ταχυτήτων. Στην M140i είναι 8αρι αυτόματο της ZF. Στην M135i εξακολουθεί να αλλάζει αυτόματα τις 8 σχέσεις, αλλά προέρχεται από την Aisin.

Όλα τα ανωτέρω καθιστούν την καινούργια «πελάτη» της παλιάς! Στην επιτάχυνση από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα, η M135i σπάει το φράγμα των 5 δλ. για 1 δέκατο. Η M140i, όμως, κοντράρει ακόμα και Μ3, απαιτώντας μόλις 4,5 δλ. Στις ρεπρίζ η διαφορά μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, ευγενική χορηγία της υψηλότερης ροπής, της μεγαλύτερης χωρητικότητας και της ραθυμίας του κιβωτίου της Aisin στο kickdown.

Διαβάστε επίσης: Άνοιξαν οι παραγγελίες για την νέα BMW Σειρά 1! Δείτε τις τιμές!

Η μόνη δοκιμασία στην οποία «σηκώνει κεφάλι» η M135i είναι το φρενάρισμα. Για την ακινητοποίηση από τα 100 χλμ./ώρα απαιτεί μόλις 32 μέτρα. Η M140i χρειάζεται επιπλέον ενάμιση μήκος αυτοκινήτου για να σταματήσει, φτάνοντας τα 38,6 μέτρα.

Get it on Google Play Download on the App Store