Ιδού γιατί τα ηλεκτρονικά είναι φίλοι μας (+video)

Το αφήγημα με την παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων στην οδήγηση είναι αρκετά γνωστό: αποστείρωση χαρακτήρα, αλλοίωση της οδηγικής εμπειρίας και ηλεκτρονική «χούντα» είναι μερικοί μόνο από τους κοσμητικούς χαρακτηρισμούς που διανθίζουν την συνδρομή τoυ ESP (ή όπως ονομάζει κάθε εταιρία το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας) στις εντολές του οδηγού. Έχουμε ήδη πάρει μια γερή γεύση από τις τρομακτικές καταστάσεις που μπορεί να μας προστατέψει, αλλά δεν κάνει κακό μια υπενθύμιση.

Δείτε ακόμα: Χώρα βάζει διαφορετικά όρια ταχύτητας ανάλογα με το αυτοκίνητο

Στο video που ακολουθεί θα παρακολουθήσουμε την δραματική βελτίωση που μπορεί να παρουσιάσει ένα κακοστημένο αυτοκίνητο στον τρόπο αντιμετώπισης της απότομης αλλαγής λωρίδας. Το γνωστό μας τεστ αποφυγής ταράνδου, το οποίο θα ήταν αδύνατο για το SsangYong XLV να το περάσει αν δεν μεσολαβούσε ο αλγόριθμος του ESP. Καταρχάς παρατηρούμε ότι το κορεατικό SUV δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ταχύτητα των 77 χλμ./ώρα. Για την ακρίβεια, ακόμα και τα 72 χλμ./ώρα αποδεικνύονται αξεπέραστο εμπόδιο για το XLV το οποίο επιδίδεται σε ένα μεγαλοπρεπέστατο τετακέ, στην προσπάθεια για είσοδο στον τρίτο διάδρομο.

Διαβάστε επίσης: Πώς συμπεριφέρεται το VW Polo με και χωρίς ESP; (+video)

Η ενεργοποίηση του ESP επιφέρει θεαματικά καλύτερα αποτελέσματα, με το μεσαίο SUV της SsangYong να αντεπεξέρχεται στην δοκιμασία -έστω οριακά- ακόμα κι όταν το κοντέρ δείχνει 74 χλμ./ώρα. Βέβαια θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ηλεκτρονικά δεν αποτελούν πανάκεια, καθότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ούτε οι αλγόριθμοι στάθηκαν ικανοί να κοντρολάρουν τις αντιδράσεις του αμαξώματος στα 77 και 78 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store