«Σφαγή γενεών» μεταξύ Audi RS 4 και RS 2 (+video)

Τέσσερα αυτοκίνητα, τέσσερις εκτελέσεις, μία φιλοσοφία: καταιγιστικές επιδόσεις παντός οδοστρώματος, σε συνδυασμό με πλούσιους χώρους και κορυφαία πρακτικότητα. Όλα ξεκίνησαν το 1995, με το Audi RS 2. Την «στέισον Porsche», όπως ονομάστηκε από πολλούς, καθότι η συμβολή του Τσουφενχάουζεν στη δημιουργία του πρώτου Audi RS υπήρξε καθοριστική. Ο 5κύλινδρος κινητήρας των 2.2 λίτρων και 315 ίππων, η ανάρτηση και τα φρένα, όλα δέχτηκαν τις περιποιήσεις της Porsche πριν τοποθετηθούν στο RS 2. Για την ακρίβεια, τα φρένα και οι ζάντες προέρχονταν από την κορυφαία 911 της εποχής, την 993 Turbo.

Δείτε ακόμα: BMW M3 CS vs Audi RS 4 Avant σε γκάζια και φρένα (+video)

23 χρόνια και 4 γενιές μετά, το RS 2 συναντά τα RS 4 που το διαδέχτηκαν. Το πρώτο 2.7 V6 Biturbo των 380 ίππων, το B7 με τον ατμοσφαιρικό V8 των 4.2 λίτρων και 420 ίππων στις 7.800 σ.α.λ. και το τελευταίο Β9, που επιστρέφει στον διπλά υπερτροφοδοτούμενο V6 αυτή τη φορά με 2.9 λίτρα και 450 άλογα. Σημαντική η απουσία του προηγούμενου Β8, των επίσης 450 ίππων αλλά από την ατμοσφαιρική «πνοή» 4.2 λίτρων και 8 κυλίνδρων σε διάταξη V.

Όπως είναι φυσιολογικό, οι σχεδόν 3 δεκαετίες που απλώνονται μεταξύ των τεσσάρων Audi αποτυπώνονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Τα RS 2 και RS 4 εξαρτώνται από το σύστημα τετρακίνησης quattro και την ταχύτητα του οδηγού στις αλλαγές ταχυτήτων για να πετύχουν τα 5,4 και 4,9 δλ. αντιστοίχως στο 0-100 χλμ./ώρα (αμφότερα χειροκίνητα 6ταχυτα). Το B7 αποτελεί ίσως την «χρυσή τομή» μεταξύ των γενεών, διαθέτοντας μεν launch control αλλά επιμένοντας στην χειροκίνητη μετακίνηση μεταξύ των 6 σχέσεων. Το τελευταίο είναι και το πιο φορτωμένο τεχνολογικά, με 8ταχυτο αυτόματο κιβώτιο και launch control, κάτι που αποτυπώνεται και στον ρυθμό επιτάχυνσης (0-100 χλμ./ώρα σε 4,1 δλ.).

Διαβάστε επίσης: Audi RS 3 ταπεινώνει Lamborghini Aventador S (+video)

Τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα για την πρώτη και την τελευταία θέση, όμως για αυτήν του «υπαρχηγού» της οικογενείας των μεσαίων στέισον RS έγινε «σκοτωμός». Δείτε το video και θα καταλάβετε

Get it on Google Play Download on the App Store