Σκοτώνουν τα πόδια στο ταμπλό (+video)

Μια από τις πιο προσφιλείς -και επικίνδυνες- συνήθειες που υιοθετούν πολλοί συνοδηγοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η εναπόθεση των ποδιών στο ταμπλό. Μια κίνηση που στην καλύτερη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό και στην χειρότερη, να επιφέρει τον θάνατο.

Οι δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου γερμανικού φορέα ADAC αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, σε μια προσομοίωση ατυχήματος με λάθος φορτωμένο αυτοκίνητο εν όψει διακοπών. Η λίστα των ατοπημάτων πλήρης: αποσκευές τοποθετημένες όπως να ‘ναι, γυάλινα μπουκάλια, υπερμεγέθη και ανασφάλιστα αντικείμενα, αλλά κυρίως πόδια στο ταμπλό. Οι νόμοι της Φυσικής είναι αδυσώπητοι. Σε μια πρόσκρουση με 50 χλμ./ώρα, οι δυνάμεις που αναπτύσσονται ισοδυναμούν με 30 έως 50 φορές το βάρος του εκάστοτε αντικειμένου. Ή υποκειμένου, στην περίπτωση των επιβατών.

Δείτε ακόμα: Οι επιδόσεις 6 νέων μοντέλων στα crash tests του EuroNCAP (+videos)

Ο πιο κοινός τραυματισμός που ελλοχεύει είναι αυτός στην λεκάνη και την σπονδυλική στήλη. Η γωνία που σχηματίζουν κορμός με πόδια αποτυπώνει γλαφυρά την καταπόνηση που δέχονται οι σπόνδυλοι, αλλά και το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί. Όλα αυτά με ταχύτητα πόλης 50 χλμ./ώρα και την ζώνη ασφαλείας δεμένη. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, οι ίδιες συνθήκες σε ταχύτητες επαρχιακού δικτύου (80-100 χλμ./ώρα) ή εθνικού (130, αν και η πλειοψηφία κάτω από 150 χλμ./ώρα δεν πέφτει) μπορεί να αποβούν με μακάβρια απλότητα μοιραίες. Ακόμα και με την ζώνη ασφαλείας στην θέση της. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, ούτε καν να σκεφτούμε, τι συμβαίνει όταν ο συνοδηγός είναι  «χύμα» στο κάθισμα

Το ίδιο ισχύει και για τους πίσω επιβάτες, οι οποίοι σφηνώνουν τα πόδια τους στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Εδώ ο τραυματισμός μπορεί να μην αποβεί μοιραίος -πάντα με τις ζώνες ασφαλείας δεμένες- όμως ακόμα και μια σύγκρουση με 40 χλμ./ώρα, δύναται να τραυματίσει τα γόνατα και την ποδοκνημική. Όσο υψηλότερη η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη η ζημιά σε χόνδρους, κλειδώσεις και οστά.

Διαβάστε επίσης: Αποφυγή θερμοπληξίας στο αυτοκίνητο

Οπότε θυμόμαστε: όσο άνετο κι ευρύχωρη αν είναι μια καμπίνα επιβατών, όσο ανέμελοι και ξέγνοιαστοι κι αν είμαστε καθ’ οδόν για την καλοκαιρινή μας ραστώνη, δεν μπερδεύουμε ένα όχημα που κινείται με ταχύτητα, με κρεβάτι, ξαπλώστρα ή σεζλόνγκ.

Get it on Google Play Download on the App Store