Τετραρότορο Mazda RX-7 1.000 ίππων «κολάζει» (+video)

107

O περιστροφικός κινητήρας, από φιλοσοφίας κατασκευής, έχει περιορισμούς στο εύρος των βελτιώσεων που μπορεί να δεχθεί. Ο 13B που συναντάμε στις πρώτες 2 γενιές του Mazda RX-7 έχει αποδώσει πολύ μεγάλα νούμερα σε δυναμόμετρα, τα οποία ωστόσο σπάνια ξεπερνούν τα 600 άλογα – πάντα στην κανονική του διάταξη, με τους 2 ρότορες. Τι γίνεται όταν αυτοί διπλασιαστούν;

Δείτε ακόμα: Γιατί ο κινητήρας του Mazda RX-7 είναι καλύτερος από του RX-8; (+video)

Συμβαίνει το αντίστοιχο στην ιπποδύναμη, πάντα με τις ανάλογες βελτιώσεις. Το RX-7 που θα ακούσουμε να λυσσομανάει, θυμίζοντας τις πιο ένδοξες εποχές της Formula 1, είναι ένα από τα πολύ λίγα τετραρότορα που κυκλοφορούν. Οι νέες τουρμπίνες της Garrett και ο άγραφος εγκέφαλος φροντίζουν για την αγαστή παροχή ισχύος από τον Wankel κινητήρα, η οποία φτάνει μέχρι τους 1.000 ίππους! Παλαιότερα την μεταφορά της στους πίσω τροχούς αναλάμβανε ένα 6άρι σειριακό, όμως δεν άντεξε την τεράστια δύναμη του περιστροφικού κινητήρα. Οπότε τώρα η σύνδεση διαφορικού και τεσσάρων ροτόρων γίνεται μέσω του εργοστασιακού 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, με ενισχυμένα γρανάζια.

Το εσωτερικό εννοείται ότι έχει απαλλαχτεί από κάθε τι περιττό, με τα δυο μπάκετ της Bride, το roll cage και τα όργανα για την εποπτεία του κτηνώδους μοτέρ, να βρίσκονται σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης:  Έλληνες κυνηγιούνται με Honda S2000 και Mazda RX-7 στο ‘Ring (+video)

Ακούστε το από το 10.04 και μετά, να θυμίζει τον καιρό που βασίλευαν οι 3λιτροι V10 στην κορωνίδα του motorsport – ή, για τους φανατικούς «Μαζνταίους», το αξέχαστο 787Β.