Το Mazda RX-7 έμαθε τον Wankel στον κόσμο

To 1978 η Mazda παρουσίασε ένα μικρό κουπέ, που όμοιό του δεν συναντούσες. Για την ακρίβεια, συναντούσες μέχρι έναν χρόνο νωρίτερα. Τότε ήταν που σταμάτησε η παραγωγή του NSU Ro 80, έπειτα από την πρεμιέρα του το 1967. Ο κινητήρας δεν ακολουθούσε την συνήθη πρακτική των πιστονιών, του στροφαλοφόρου και των βαλβίδων. Πολύ κοινότυπα όλα, για το ρηξικέλευθο πνεύμα που διακατείχε τους Ιάπωνες. Κάτω από το καπό αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ο διαβόητος Wankel, ένα μοτέρ που την εποχή εκείνη -και από τότε μέχρι σήμερα, όπως κατέγραψε η Ιστορία- αποτελούσε επένδυση για την εταιρία, η οποία το εμπιστευόταν για να κινεί τα RX-3 και το πολυτελές κουπέ Cosmo.

Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τι σημαίνει το «RX» στα Mazda;

Και εγένετο RX-7. Ένα ελαφρύ, ευέλικτο και άμεσο αυτοκίνητο, με το ασυναγώνιστο πλεονέκτημα του χαμηλού κέντρου βάρους που εξασφάλιζε ο χαμηλά -και προς την καμπίνα των επιβατών- τοποθετημένος περιστροφικός κινητήρας. Τα πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη σε σύγκριση με έναν πατροπαράδοτο εμβολοφόρο «έλυσαν» τα χέρια των μηχανικών, οι οποίοι προσέδωσαν σε ένα καθόλα χρηστικό μοντέλο δυναμικά χαρακτηριστικά κεντρομήχανου (με δυο λόγια, επιπέδου Lotus). Βέβαια τα ίδια χέρια «δέθηκαν» από την υψηλή κατανάλωση και την αφειδή χρήση λαδιού, στοιχεία που έμελλε να στιγματίσουν την καριέρα όλων των περιστροφικών μοντέλων της φίρμας από τη Χιροσίμα.

Τα αγαθά κόποις κτώνται, όμως. Όπου «αγαθά» σημειώστε 103 ίπποι στις 7.000 στροφές, από μόλις 1.146 ατμοσφαιρικά κ.εκ. Η υπερτροφοδότηση άργησε 5 χρόνια, ερχόμενη με την μορφή της ειδικής έκδοσης Savana RX-7 Turbo. Η απόδοση «εκτοξεύθηκε» στα 165 άλογα και αποτέλεσε την βάση για το αγωνιστικό που η Mazda ήθελε να συναγωνιστεί τα Audi Quattro και Lancia Delta S4, στο θρυλικό Group B του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι.

Η περιορισμένη εξέλιξη και το πρόωρο τέλος της κατηγορίας, ελέω του τραγικού χαμού του Henri Toivonen στο Ράλι Κορσικής το 1986, δεν επέτρεψαν στο RX-7 Group B κάτι καλύτερο από το τρίτο σκαλί του βάθρου στο «δικό μας» Ακρόπολις, το 1985. Τα θεμέλια για ένα ιστορικό μέλλον, ωστόσο, είχαν μπει.

Η συνέχεια λειτούργησε ως το «ορεκτικό» πριν το «κυρίως πιάτο».

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό Mazda RX-7 με κινητήρα Skyline!

Το RX-7 2ης γενιάς -γνωστό ως FC– κατηγορήθηκε πως αντέγραψε την Porsche 944 μέχρι και στον αεραγωγό του καπό. Η Mazda όχι μόνο δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες, αλλά τις χρησιμοποίησε προς όφελός της, δηλώνοντας πως το RX-7 ήταν «όσο γρήγορο θα έπρεπε να είναι η Porsche». Και δεν είχε άδικο, καθώς η turbo έκδοση των 181 ίππων έκανε το 0-100 σε 7,2 δλ.- 1,2″ λιγότερα σε σχέση με την 944 Coupe 2.5, η οποία κόστιζε σχεδόν τα διπλά χρήματα. Αργότερα ο υπερτροφοδοτούμενος 13Β έφτασε τα 215 άλογα, κοντράροντας ευθέως την 944 Turbo των 250 ίππων (πανομοιότυπο 0-100 στα 6,0 δλ.) που κόστιζε όντως τα διπλά. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Το 1992 σήμανε την έλευση του ιαπωνικού αυτοκινήτου που, μαζί με το Honda NSX, έφερε την εμφάνιση γνήσιου υπεραυτοκινήτου στα πέρατα της Άπω Ανατολής. Ονόματι FD, το RX-7 3ης -και προς παρόν, τελευταίας- γενιάς έφτασε στο σημείο να «αγχώνει» Ferrari,  εισβάλλοντας προκλητικά στα «χωράφια» των supercars. Ενδεικτικά, το twinturbo RX-7 FD των 241 ίππων ήταν ταχύτερο της 348 GTB μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα (5,2 έναντι 5,3 δευτερολέπτων) και δεν σταματούσε να την ανταγωνίζεται μέχρι τα 250 χλμ./ώρα της τελικής του (η «Ιταλίδα» συνέχιζε μέχρι τα 280 χλμ/ώρα).

Ακολούθησαν διάφορες ειδικές εκδόσεις (όπως τα Bathurst και Type-RZ), στις οποίες η σειριακή υπερτροφοδότηση του 13Β (το μικρό τούρμπο «έμπαινε» στις 1.700 σ.α.λ., το μεγάλο έκανε «μπαμ» στις 4.500) έφτασε το ανώτατο όριο ιπποδύναμης που όριζε -και ακόμα ορίζει- η ιαπωνική νομοθεσία (280 ίπποι). Όλες έχουν το μερτικό τους στην γιγάντωση του μύθου.

Δείτε ακόμα: Mazda RX-8 «ξυρίζει» BMW 328i (+video)

Ενός μύθου του οποίου τη συνέχεια περιμένουμε χρόνια. Το RX-8 δεν λογίστηκε ποτέ ως διάδοχος του RX-7, ωστόσο έγραψε το επόμενο κεφάλαιο στο περιστροφικό «ευαγγέλιο». Οι Ιάπωνες δεν την ξεγράφουν (τη συνέχεια), τουναντίον, διατηρούν ζεστή την προοπτική παρουσίασης RX-9 με κάποια μορφή. Το ενδεχόμενο να έχει περιστρεφόμενες λεπίδες κάτω από το καπό όμως, φαντάζει μακρινό. Ο χρόνος θα δείξει.

Get it on Google Play Download on the App Store