Toyota Celica GT-Four «σφίγγει» Nissan GT-R (+video)

Τον τελευταίο καιρό οι τετρακίνητοι θρύλοι της δεκαετίας του 90 έχουν κάνει δυναμικό comeback, τουλάχιστον στις αναφορές και τις αναμνήσεις. Όταν -και αν- με το καλό επιστρέψει το Mitsubishi Evo, θα μιλάμε για κανονική επιστροφή. Κάτι αντίστοιχο έχει ακουστεί πολλάκις για την Celica, με την Toyota να μην επεκτείνεται. Βέβαια το πολυαναμενόμενο Yaris GR υπόσχεται να αναβιώσει το πνεύμα της θρυλικής GT-Four,  «τσιγκλώντας» το θυμικό και την ελπίδα.

Δείτε ακόμα: Πόσο κάνει το Nissan GT-R στην Ελλάδα;

Η τρίτη γενιά των τετρακίνητων Celica μπορεί να μην κατέκτησε τίτλους σαν την δεύτερη. Για την ακρίβεια κατέκτησε, το 1995, αλλά ακυρώθηκε λόγω παραβίασης των τεχνικών κανονισμών. Στον δρόμο και τις πίστες, όμως, η έκδοση παραγωγής κατέκτησε πολλά «σκαλπ». Το πόσο αποτελεσματική είναι η διπλοφάναρη τετρακίνητη Celica στα drag strips, το έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι χάρις στις φημισμένες δημιουργίες του Μπαρμπαρή. Μια «μπογιά» που περνάει με χαρακτηριστική άνεση μέχρι σήμερα, ακόμα και κόντρα σε υπερσύγχρονους και σεσημασμένους «δικαστές».

Ο «Godzilla» είθισται να θερίζει όποιον σταθεί δίπλα του σε φανάρι/αγώνα dragster/ευθεία γενικότερα. Κάτι που ενδεχομένως ο οδηγός του να πίστευε πως θα συμβεί κόντρα στην Celica GT-Four ST205. Ο «παλιός» όμως, έχει καταναλώσει τέτοιες αναμετρήσεις «με το κουτάλι». Κι όταν συνδυάζεται με ικανό οδηγό, τότε τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα.

Διαβάστε επίσης: Subaru Impreza 22B vs Mitsubishi Evo 6 TME: Συνάντηση γιγάντων (+video)

Οι ιπποδυνάμεις δεν είναι γνωστές, αλλά βάσει δειγμάτων Μπαρπαρή η Celica πρέπει να είναι στην περιοχή των 600 ίππων. Το GT-R λογικά κινείται αρκετά ψηλότερα.. Εργοστασιακά, η GT-Four απέδιδε 242 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 302 Nm στις 4.000 σ.α.λ., με τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 6,1 δλ. και την τελική να ξεπερνά τα 240 χλμ./ώρα. Στην εκκίνηση, καταφέρνει να ξεκολλήσει από το GT-R και να δώσει στον οδηγό του μια τρομάρα πρώτης τάξεως. Στη συνέχεια μπορεί η διαφορά να υπερκαλύπτεται από το Nissan, όμως και μόνο το γεγονός πως ένα αυτοκίνητο 20ετίας στάθηκε επάξια δίπλα σε ένα από τα ταχύτερα τετράτροχα που κυκλοφορούν, μας γεμίζει χαμόγελα και ικανοποίηση.


Get it on Google Play Download on the App Store