Έτσι δουλεύει το κλασσικό αυτόματο κιβώτιο (+video)

Το αυτόματο κιβώτιο δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη καθώς εδώ και δεκαετίες έχει τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας, κάνοντας έτσι τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη και την οδήγηση στην πόλη πιο απλή. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά είδη αυτόματων κιβωτίων, τα οποία χρησιμοποιούνται στα σημερινά αυτοκίνητα, με την πιο κλασσική επιλογή να είναι αυτή του παραδοσιακού αυτόματου κιβωτίου με υδραυλικό μετατροπέα ροπής.

Δείτε ακόμη: Έτσι λειτουργεί το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (+video)

Ο μετατροπέας ροπής είναι ένα υδραυλικό σύστημα το οποίο συνδέει τον άξονα του κινητήρα με τον άξονα εισόδου του κιβωτίου. Τα δύο βασικά του τμήματα είναι η αντλία, που είναι συνδεδεμένη με τον κινητήρα και περιστρέφεται με τον ίδιο αριθμό στροφών με εκείνον και ο στρόβιλος.

Όταν ο κινητήρας λειτουργεί, η αντλία περιστρέφεται, αναρροφά το λάδι από το κέντρο του στροφείου της και το διοχετεύει προς τον στρόβιλο. Το λάδι έτσι κυκλοφορεί και «εξαναγκάζει» τον στρόβιλο να περιστραφεί με την ίδια φορά. Ο στρόβιλος ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον άξονα του κιβωτίου, μεταδίδει την κίνηση του.

Όπως αντιλαμβάνεστε η μεταφορά της κίνησης δεν είναι άμεση, καθώς μιλάμε για υδραυλική σύνδεση. Αυτό όμως είναι τελικά χρήσιμο, αφού έτσι επιτρέπεται η λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.

Διαβάστε επίσης: Αυτόματα κιβώτια. Δεν είναι όλα ίδια. Μάθε τα πάντα για αυτά

Πιο κάτω στο video μπορείτε να δείτε πως ακριβώς λειτουργεί το αυτόματο κιβώτιο με υδραυλικό μετατροπέα ροπής. Και φυσικά αν δεν σας διευκολύνουν τα αγγλικά, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους σε ελληνική μετάφραση.

Get it on Google Play Download on the App Store